Istarske poduzetnice na Kongresu poduzetnica jadransko - jonskog područja

Gospodarstvo
26.10.2015 09:07
D. Požarić
1
1
Poduzetnice iz Istarske županije sudjelovale su na 9. Kongresu poduzetnica jadransko-jonskog područja održanom u mjestu Lignano Sabbiadoro kraj Udina 18. i 19. listopada. U radu kongresa sudjelovalo je šezdesetak poduzetnica iz Hrvatske. U okviru okruglih stolova Održivi turizam, poljoprivredno-prehrambeni sektor te Inovacije i nove tehnologije uz potporu HGK – Županijske komore Pula i Istarske županije, istarske su poduzetnice posebno i brojno predstavile vlastite projekte i inovacije.
Adrinaut je predstavio višestruko nagrađivane društvene igre Adrinaut i Mediterranaut, M. Presencia Mobyclean vlažne maramice za čišćenje mobitela, a Svijet biljaka svoje nove proizvode. Predstavili su se i istarski pjenušci Peršurić kao najveći proizvođači pjenušca klasičnom metodom, agroturizam Ograde s projektom zaštite „Pazinskog cukerančića“ kao nematerijalnog kulturnog dobra, a uspješne prezentacije odradile su i tvrtke Vibrobeton, Concrete te Marytess - kompanija tekstilne industrije koja je predstavila liniju proizvoda za turizam. Tvrtka Darna iz Rovinja predstavila je proizvode koji nose oznaku Hrvatska kvaliteta kroz degustaciju likera i izazvala veliki interes sudionika kongresa iz svih zemalja.
Posebno istaknuto izlaganje na dijelu kongresa posvećenom inovacijama, imala je poduzetnica i motivacijska govornica Madi Sharma iz Europskog gospodarskog i socijalnog odbora.
Predsjednica HGK – Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić predstavila je istarske inovatorice koje su prezentirale svoje proizvode i inovacije, te istaknula pozitivan primjer iz prakse ukazavši na činjenicu da je na skupu i Vesna Žmak, čelnica uspješne tvrtke Sipro d.o.o. punih 30 godina.
Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca, predsjednica istarskog Kruga - Udruge žena poduzetnica i članica Skupštine HGK, predstavila je projekt izrade baze poslovnih žena koja će se formirati u sklopu projekta "Uklanjanje staklenog labirinta - jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj". Baza bi uključivala profile žena na upravljačkim pozicijama kao i onih koje su zadovoljile kriterije za preuzimanje takve funkcije. U konačnici, putem projekta želi se zaposliti što veći broj menadžerica, ali i pokazati kako u Hrvatskoj postoji dovoljan broj žena s respektabilnom karijerom i postignućima koja ih čine spremnima za najodgovornije pozicije. Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije Lorena Brgić, prenijela je iskustva na poticanju i umrežavanju ženskog poduzetništva ističući kako u Istri djeluju dvije udruge žena poduzetnica - Udruga Krug i BPW klub.
Po završetku Kongresa organiziran je posjet certificiranom poslovnom inkubatoru “Techno Seed – Friuli Innovazione” - Centru za istraživanje i transfer tehnologije u Udinama, u kojem su ostvareni kontakti i moguće buduće poslovne suradnje u razvoju novih proizvoda.
Kongres su organizirali Hrvatska gospodarska komora, Forum gospodarskih komora jadransko-jonskog područja, Županijska komora Split i Gospodarska komora Udine. Hrvatsku gospodarsku komoru predstavljala je direktorica Sektora za industriju i IT Tajana Kesić Šapić koja je govorila o razvoju poduzetništva žena i aktivnostima HGK na tom području. Udio ženskog poduzetništva iznosi oko 22 posto, a žene se najviše bave poljoprivredom, turizmom te uslužnim djelatnostima, mada ih ima u svim sektorima, istaknuto je na kongresu koji je okupio 130 sudionica iz Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Italije i Slovenije. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti