IPTPO: Predavanje na temu novosti u sustavu potpora uz EU poljoprivrednih fondova 2023.-2027.

Gospodarstvo
07.12.2023 08:54
D. Požarić
Predavanje u Obrtničkom domu
Predavanje u Obrtničkom domu
Institut za poljoprivredu i turizam u suradnji s udrugom Istarska web tržnica organizirao je u Udruženju obrtnika u ponedjeljak stručno predavanje za poljoprivrednike pod nazivom „Novine u sustavu potpora iz europskih poljoprivrednih fondova u programskom razdoblju 2023.-2027.“
Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) prilagođava se izazovima s kojima se suočava poljoprivreda u zemljama Europske unije. Tri strateška cilja ZPP u novom programskom razdoblju su:
  • Povećanje produktivnosti i otpornosti poljoprivredne proizvodnja na klimatske promjene
  • Jačanje konkurentnosti poljoprivredno – prehrambenog sektora
  • Obnova ruralnog gospodarstva i unaprjeđenje uvjeta života u ruralnim područjima
Horizontalni cilj ugrađen u sva tri strateška cilja je poticanje inovacija u poljoprivredno – prehrambenom sektoru s naglaskom na digitalizaciji. Republici Hrvatskoj će u razdoblju 2021.-2027. biti na raspolaganju bespovratna financijska sredstva Europske unije iz dva poljoprivredna fonda: 
  • Europski fond za jamstva u poljoprivredi (EFJP) – za izravna plaćanja i zajedničku organizaciju tržišta
  • Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (EPFRR) – za intervencije u okviru ruralnog razvoja.
Na predavanju su obrazložene glavne razlike između prošlih i budućih prijava na natječaje za korištenje EU potpora za poljoprivredu. Također, predstavljene su pravila u predstojećim natječajima za intervencije Potpora za ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, Potpora za ulaganja u preradu poljoprivrednih proizvoda, Potpora malim poljoprivrednicima i Korištenje obnovljivih izvora energije. Nakon izlaganja uslijedila je rasprava u kojoj su poljoprivrednicima pojašnjene njihove određene specifične situacije. S obzirom da su teme bile vrlo aktualne i atraktivne, predavanje je bilo jako dobro posjećeno te će zasigurno rezultirati većim interesom istarskih poljoprivrednika za korištenjem bespovratnih sredstava iz EU fondova.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti