Internet i mentalno zdravlje: kada razbibriga postane razlog za brigu

Zdravlje
10.12.2020 18:44
D. Požarić
Internet i mentalno zdravlje: kada razbibriga postane razlog za brigu (Pixabay)
Internet i mentalno zdravlje: kada razbibriga postane razlog za brigu (Pixabay)
Svi na neki način pokušavamo smisleno organizirati svoje okruženje koje se dolaskom novih tehnologija ubrzano mijenja. U takvim uvjetima pokušavamo definirati i razlikovati zdrave i problematične oblike korištenja interneta.
Pojam ovisnosti dugo vremena se vezivao isključivo uz konzumaciju sredstava ovisnosti (poput alkohola, duhana, droga,…), no u posljednje vrijeme zamjećuje se sve veći broj obrazaca ponašanja koji mogu izazvati ovisnost. Patološko kockanje, primjerice, uvršteno je u službene klasifikacije mentalnih poremećaja, dok je ovisnost o video igricama navedna kao dijagnoza za daljnje razmatranje. Premda oko ovisnosti o internetu postoji još puno nepoznanica te ne postoji službena dijagnoza iste, među stručnjacima postoji generalno slaganje kako je to rastući problem modernog doba.
Upotreba interneta postala je sastavni dio svakodnevnice za većinu ljudi i na puno načina može doprinjeti razvoju i obogatiti život pojedinca. Međutim, problem se javlja kada ona izmakne kontroli i počne negativno utjecati na druge aspekte našeg života.
Više o temi pročitajte na web stranici Zdravog grada Poreč . (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti