Internacionalni sajam pršuta u Tinjanu - 17. i 18. listopada

Istra
07.10.2015 09:35
Sponzorirani sadržaj
1
1
U Tinjanu - Općini istarskog pršuta 17. i 18. listopada bit će održan 9. Internacionalni sajam pršuta ISAP 2015. Izvrsna posjećenost i dobra prodaja sigurno je jedan od razloga zbog kojih he interes izlagača za sudjelovanje na sajmu iz godine u godinu sve veći, kao i šator u kojem se sajam održava. Na 9. ISAP-u predstavit će se 40 izlagača iz Hrvatske, Italije, Austrije, Španjolske, Slovenije, Italije, Srbije i Crne Gore. Posjetitelji sajma na jednom mjestu mogu uživati u pršutu kao vrhunskoj gastronomskoj deliciji te u drugim suhomesnatim proizvodima. Pored toga, mogu kušati tinjanska vina i domaći sir.
Na vanjskom dijelu izvan glavnog šatora raznolike će proizvode nuditi još osamdesetak izlagača.
Svečano otvaranje 9. Internacionalnog sajma pršuta zakazano je za 11 sati 17. listopada. Tijekom službenog otvaranja ISAP-a tradicionalno će biti proglašeni i najbolji pršuti u više kategorija.
Ovogodišnji sajam pršuta u Općini Istarskog pršuta bit će održan otprilike mjesec dana nakon što je Istarski pršut savladao i posljednju prepreku u proceduri dobivanja europske oznake izvornosti. Nakon četrnaest godina „borbe“ Istarski pršut je prvi regionalno/prekogranično zaštićen proizvod zemljopisnom oznakom izvornosti na razini Europske unije i to suradnjom dviju država - Hrvatske i Slovenije. Iza oznake Istarski pršut sada stoji nadzor cjelokupne proizvodnje pršuta, od potrebne sirovine, uvjeta uzgoja životinja te prerade mesa.

Pogledajte izložbe, pješačite, vozite bicikl

Prošle godine ISAP je posjetilo više od 20 tisuća ljudi, a Tinjanci su se ove godine još bolje pripremili ugostiti posjetitelje sajma i ponuditi im ne samo nabolje pršute i suhomesnate delicije već i cijeli niz zabavnih i sportskih programa.
17. listopada u devet sati starta Festival pljočkanja po starinski – organizira ga Pljočkarski klub Tinjan koji je lani proslavio 20. obljetnicu svog postojanja i rada. Iako se pljočkanje kroz godine mijenjalo, tinjanski pljočkari ostali su vjerni tradiciji i igraju s grotom, odnosno kamenim pljočkama. Tako kažu čuvaju i tradiciju i kulturnu baštinu Istre. Festival pljočkanja po starinski zanimljiv je način druženja i širenja prijateljstva.
Također, uoči otvorenja ISAP-a krenut će pješačenje i rekreativna biciklijada aktivnosti u koje se redovno iz godine u godinu uključuje oko 200- tinjak sportaša.
Tijekom subote i nedjelje u Domu mladih u Tinjanu bit će otvorena izložba „Attinianum“ na kojoj će biti predstavljeno 20 radova likovnih umjetnika iz Hrvatske, Italije i Slovenije koji su sudjelovali na 1. međunarodnoj likovnoj koloniji ''Attinianum'' održanoj u školi Jakovici od 2. do 4. listopada ove godine.
Istoga dana u Posti u Tinjanu Kumpanija Kosirići postaviti će XX. Izložbu Kosira. Naime, tradicija ovoga kraja je kovački zanat, a nadaleko su poznati tinjanski kosiri.
Nekoliko tisuća predmeta vezanih uz život i rad davnih pokoljenja Tinjanštine izloženo je u Zavičajnoj zbirci Enrika Depiere, pa svi oni koji je požele razgledati mogu to učiniti tijekom subote i nedjelje, kad će zbirka biti otvorena. Strastveni kolekcionar Enriko Depiera skupljao ju je sedamdesetak godina, a najstarije predmete u njegovoj zbirci Depiera je naslijedio od svojih predaka. 

Dobra zabava zagarantirana - u subotu koncert Zečića, u nedjelju Zaka i Night Expressa

Jedna od najznačajnijih manifestacija središnje Istre ISAP – redovito donosi i zanimljive zabavne programe. Glazba se na sajmu može slušati tijekom cijeloga dana, a ove godine posjetitelje će zabavljati Laguna band, Alfa time band, Provin bend, Laki bend, Trio gušti, Ansambl Fjaka i DJ Hoki. Grupa Noćni skok održat će koncert 17. listopada od 16 do 18 sati, a Fenix band u nedjelju od 18 do 20 sati. Dobru večernju zabavu u subotu s početkom u 21 sat garantira Dražen Zečić, a u nedjelju Ivan Zak i The Night Express Band.
Svima onima koji svrate u nedjelju 18. listopada do Tinjana savjetujemo da pogledaju i natjecanje istarskih pršutara u rezanju Istarskog pršuta u 14 sati te 3. susret dječjeg folklora u 16 sati, kojeg tradicionalno organizira Kumpanija Kosirići iz Tinjana. Gosti susreta bit će DKUS „Mendula“ iz Medulina, KUD „Dvigrad“ iz Kanfanara, KUD „Mate Balota“ iz Raklja i Zametski zvončari.
Organizatori ISAP-a su Općina Tinjan, LAG Središnja Istra i Udruga proizvođača Istarskog pršuta. Pokrovitelji su Istarska županija, Predsjednica Republike Hrvatske, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo gospodarstva i TZ Istarske županije. LAG Središnja Istra i ove će godine organizirati Edukativno popodne u Domu mladih u Tinjanu i to u subotu od 16 do 18 sati. Bit će predstavljene - aktualne mjere ruralnog razvoja, te mogućnosti ulaganja u poljoprivredi i turizmu.
Internacionalni sajam pršuta u Tinjanu proteklih je godina postao puno više od običnog sajma na kojem se predstavljaju i prodaju pršuti. Tinjanski sajam je mjesto druženja, razmjene iskustava i kontakata i sklapanja nove poslovne suradnje. Zahvaljujući ISAP-u i drugi su gospodarstvenici s ovog područja bolje prepoznati, pa je odluka ondašnje vlasti donesena 2006. godine kojom je Tinjan proglašen Općinom Istarskog pršuta zaista bila utemeljena.
Nekako s jeseni, ili točnije trećeg vikenda u listopadu stiže i Internacionalni sajam pršuta u Tinjanu, a svi oni koji tijekom dva dana koliko sajam traje svrate do Tinjana sigurno će uživati i u dobroj atmosferi i u pršutu za kojeg kažu da je najbolji u Tinjanu. Valja provjeriti zar ne?

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti