Institut za poljoprivredu i turizam dobio Dopusnicu za obavljanje znanstvene djelatnosti u području društvenih znanosti

Lokalno
12.06.2018 08:15
D. Požarić
Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču
Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču
Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču
Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču od 11. svibnja ove godine ima Dopusnicu za obavljanje znanstvene djelatnosti u području društvenih znanosti. Dopusnicu je temeljem pozitivne akreditacijske preporuke izdane od strane Agencije za znanost i visoko obrazovanje izdalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja . Institut pod ovim nazivom djeluje od 1989. godine, ali je dosad imao dopusnicu samo za obavljanje znanstvene djelatnosti u području biotehničkih znanosti.
Kroz povijest Institut je mijenjao svoj naziv, sadržaj i razine istraživanja. Kao početak postojanja bilježi se 5. rujna 1874. godine, kada je Istarski sabor donio odluku o osnivanju Pokrajinske vinarsko-voćarske stanice (Stazione eno-pomologica provinciale) sa sjedištem u Poreču. Stanica je počela s radom u travnju 1875. godine na poljoprivrednim površinama koje su joj dodijeljene na rubu grada. Od 1996. godine je javni znanstveni institut. U prvih 114 godina postojanja, osnovna zadaća Instituta bila je provedba primijenjenih istraživanja s ciljem rješavanja aktualnih problema u poljoprivredi. Nastankom Instituta za poljoprivredu i turizam, 1989. godine, područje znanstvenih istraživanja proširuje se i na sektor turizma.
[sivacdesno]U idućem petogodišnjem razdoblju definirane su dvije strateške teme znanstveno-istraživačkog rada, i to: održivi razvoj turizma i turizam posebnih interesa koji će se detaljnije istraživati kroz specifične istraživačke podteme.[/sivacdesno]
Početkom 2017. godine pokrenuta je inicijativa na Znanstvenom vijeću za registracijom Instituta u području društvenih znanosti, slijedom koje su znanstvenici iz područja društvenih znanosti izradili Strateški program znanstvenih istraživanja u Institutu za poljoprivredu i turizam u području društvenih znanosti za razdoblje 2017. – 2022. Nakon što je Strateški program prihvaćen na Znanstvenom vijeću i pozitivno ocijenjen od strane neovisnog recenzenta, Upravno vijeće usvojilo je Strateški program u prosincu 2017. godine. Sukladno tome zatražena je inicijalna akreditacija od Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Nakon pregleda dokumentacije u ožujku ove godine imenovana je komisija od strane Agencije koja je u ožujku i posjetila Institut te u travnju dala pozitivnu akreditacijsku preporuku Ministarstvu temeljem koje je donesena odluka o izdavanju Dopusnice Institutu.
Postavljeni opći ciljevi Strateškog programa znanstvenih istraživanja u Institutu su unapređenje znanstvenih istraživanja u području turizma s naglaskom na znanstvenu izvrsnost i međunarodnu vidljivost te razvoj ljudskih potencijala i jačanje nacionalne i međunarodne suradnje. Uzimajući u obzir aktualnu problematiku u turizmu, položaj Instituta, dosadašnje iskustvo i profiliranost istraživača, u idućem petogodišnjem razdoblju definirane su dvije strateške teme znanstveno-istraživačkog rada, i to: održivi razvoj turizma i turizam posebnih interesa koji će se detaljnije istraživati kroz specifične istraživačke podteme.
U Institutu se trenutno realiziraju tri Interrreg Mediteran projekta „Coastal areas sustainable tourism water management in the Mediterranean, CASTWATER“ (2016-2019), „Models of Integrated Tourism in the MEDiterranean Plus, MITOMED+“ (2017-2020) i „Sustainable Tourism Strategies to Conserve and Valorise the Mediterranean Coastal and Maritime Natural Heritage, INHERIT“ (2018-2022) s ukupnim budžetom od 790.000 Eura od čega je 85% sufinancirano iz programa Europskog fonda za regionalni razvoj te je više projekata u fazi evaluacije.
Inače, u Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču trenutno je u fazi realizacije više od 20 različitih znanstvenih, istraživačkih, stručnih, međunarodnih i nacionalnih projekta te više od 10 projekata u fazi evaluacije. (dp)
2

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti