Informacija o stanju sigurnosti na području Grada Poreča za 2012. godinu

Lokalno
25.02.2013 15:02
Izvor: Grad Poreč - Parenzo
B.Ž.
1
1
Na 42. sjednici Gradskog vijeća Grada Poreča – Parenzo, načelnik PP Poreč Ivica Kešinović izvijestio je o stanju sigurnosti za 2012. godinu. Prema njegovim riječima, stanje sigurnosti na području grada prosuđujemo na temelju pokazatelja o intenzitetu i strukturi kriminaliteta po zastupljenosti prekršajne problematike te podacima o stanju sigurnosti u prometu.
U 2012. godini evidentirano je 793 kaznena djela od čega su razriješena 293 kaznena djela dok je prošle godine evidentirano 853 kaznena dijela od čega ih je riješeno 297 te je u odnosu na 2011. godinu prošle godine smanjenje broja kaznenih djela za 60 odnosno 7,5%. Najbrojnija su kaznena djela iz oblasti općeg kriminaliteta i to 675 kaznena djela od čega najveći broj teških krađa i krađa, pojašnjava Kešinović te dodaje da su najčešći objekti napada vozila, kamp kućice, ugostiteljski objekti, obiteljske kuće, kiosci, trgovine.
Stoga će se u 2013. godini u svezi sa samozaštitnim ponašanjem građana provoditi preventivni projekt „Zaštitimo svoju imovinu“, a koji će za cilj preventivno utjecati na smanjenje broja kaznenih djela provala u kuće, stanove. Kao komponenta projekta predviđa se podizanje razine susjedskog nadzora na višu razinu kroz aktivnost „Dobar susjed siguran dom“, u preventivnu akciju u koju je također potrebno uključiti i Vijeće za prevenciju grada Poreča.
U 2012. godini kaznenih djela iz oblasti organiziranog kriminaliteta ukupno je 2, iz gospodarskog 24, dok je iz oblasti zloporabe droga zabilježeno 72 kaznena djela. Što se pak tiče kaznenih djela iz oblasti prometa počinjeno je 13 kaznenih djela. Kešinović se osvrnuo i na prekršaje protiv javnog reda i mira gdje je evidentirano 105 prekršaja, nešto manje nego u 2011. godini kada je evidentirano 127. Što se tiče prekršaja iz domene nasilja u obitelji, evidentirano je 42 prekršaja, što je za 2 više nego pretprošle godine. Kada je o prometu riječ, tijekom 2012. godine na području grada Poreča evidentirano je 250 prometnih nesreća što je 124 nesreće manje u odnosu na 2011. godinu, zaključio je Kešinović. Prometnih prekršaja bilo je 4076, od čega najviše prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, 502 prekršaja nepropisnog pretjecanja, 334 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, 193 nepropisnih parkiranja. Iz navedenih brojki i dalje se vidi prisutnost građanske nediscipline kroz nepoštivanje prometnih propisa i prometne kulture, zaključio je načelnik.
Prioritet nam ostaje suzbijanje i razrješavanje kaznenih djela organiziranog kriminaliteta, korupcije, zlouporabe opojnih droga, trgovine ljudima, terorizma. Službe ćemo usmjeriti i na ugrožavanje sigurnosti cestovnog prometa bez obzira na dobar pokazatelj i dobre rezultate, istaknuo je Kešinović.
Stanje sigurnosti u 2012. godini je zadovoljavajuće i ono nije samo odraz uspješnosti rada policije već i pokazatelj kvalitete suradnje svih mjerodavnih službi i institucija u rješavanju i reagiranju na događaje i pojave koji utječu na sigurnost.
Vijećnik Antun Tomičić je tom prilikom dao jedan pozitivan primjer gdje je policija prošle godine u suradnji s komunalnim redarima grada napravila reda u ulici Rajka Stipe, pa bi htio da se takav red napravi i na rotoru kod tržnice jer ističe kako je na tom području najgora prometna situacija u gradu, a građani ne pokazuju prometnu kulturu. Načelnik Kešinović odgovorio je da svi zajedno možemo riješiti sve probleme i da stvorimo situaciju gdje takvih problema više neće biti.
Vijećnica Snježana Mekota također se osvrnula na Izvješće kazavši da iz oblasti nasilja u obitelji nije vidljivo odnosi li se brojka od 42 prijave na različite osobe ili se nasilje ponavlja više puta od iste osobe. Ako je tome tako - da se ponavlja, kazala je Mekota, zašto su počinitelji gonjeni prekršajno, a ne kazneno. Navela je i problem needuciranost djelatnika koji kad dođu na uviđaj ne mogu procijeniti tko je izazvao prekršaj pa onda prijave i muža i ženu, a to onda sprječava žene da prijavljuju nasilje. Zanimala ju je situacija oko maloljetničkog alkoholizma i hoće li se tome posvetiti veća pažnja. Na ta će pitanja biti odgovoreno pismenim putem.
Vijećnik Arduino Matošević uputio je pitanje ima li dovoljno službenika koji bi mogli obavljati djelatnost na području grada Poreča, kako će se pripremiti ova turistička sezona te hoće li dolaziti pojačanja. PP Poreč nije popunjena sukladno sistematizaciji i nedostaje nam određeni broj djelatnika, a zadaće moramo odraditi, kazao je Kešinović i dodao da se nada da će turistička sezona započeti dobro, ali ne s ovim brojem policijskih službenika, već da će se ta brojka povećati.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti