Indirekt u Umagu: 'Putevima hedonizma: gdje kultura ljubi more'

Istra
24.05.2018 14:51
D. Požarić
1
1
Čini se kako kulturni hedonizam nije više stvar mašte, ili je barem Indirekt festival na dobrom putu da postane nositelj tog pojma. Naime, festival je to koji već šestu godinu u Umagu odvažno servira sijaset mladih, uzbudljivih umjetnika koji stvaraju novi kulturno-umjetnički val a tako će biti početkom idućeg mjeseca. S odmakom od pet godina može se to definitivno i potvrditi jer je niz sada već afirmiranih umjetnika svoje prve korake napravio upravo na Indirektnoj pozornici. Spomenimo neke kao što su Lovely Quinces, Jonathan, Punčke, Sara Renar i NLV, zatim umjetnici Stipan Tadić, Miron Milić, Sebastijan Dračić, Tea Jurišić, Eugen Varzić i Klarxy pa sve do novog vala književnika koje predvode Andrija Škare, Sven Popović, Darko Šeparović, Ivan Jozić i drugi. Stajanja nema jer je cilj Indirekta konstantno istraživanje.
Ove su godine lineup kompletirali Ichabod, Bastion, Mary May, Pi i Nina Bajsić. Uz ranije najavljene regionalne izvođače Bee Bee Sea, Dogs In Kavala, Dope Calypso, June, Neon Lies, SUN U, Svemirko, The Yellow Traffic Light i Tús Nua Indirekt je ponovo zagrabio u nepoznato. Najmlađi, Bruno Šlat, 19-godišnji je Karlovčanin koji stoji iza umjetničkog imena Ichabod. Od njega će publika čuti intimni, ogoljeni set autorskih pjesama, a na Indirekt stiže na krilima prvog singla s nadolazećeg albuma „We Could've Had a Better Time“.
Umag nije samo domaćin ovog festivala koji pomiče granice, već je i rasadnik talenata, a jedan od njih će se predstaviti u četvrtak na otvorenju festivala. Bastion je projekt Marka Purišića, koji nakon nakon staža u bendovima Manntra i Meant to be pokazuje i svoju nježniju stranu. Bastion je nastavak suradnje s frontmenom i producentom Markom Matijevićem Sekulom iz Manntre čiji je prvi singl „Dajem ti sad“.
Iz metropole stiže trenutno najintrigantnije ime scene, Mary May, kantautorica koja se glazbeno izražava kroz folk americanu. Suradnja s prijateljem i producentom Markom Mrakovčićem, dvostruko nominiranog za Porina, iznjedrila je prvi singl koji je poharao domaći eter. U live izvedbi s bendom pridružuju joj se Marin Živković na gitari, Matej Deronjić na klavijaturama, Ivan Miloš na bubnju te Dina Jerić kao back vokal.
Pi je novi projekt Ivane Picek, mlade kantautorice i multiinstrumentalistice iz Zagreba. Kritika za nju tvrdi da je najoriginalnija autorica ovih prostora, nerijetko povlačeći paralele sa suvremenicama diljem svijeta. Nedavno izdani album „Časna lubanjska“ predvodio je top liste prošlogodišnjih izdanja, a na Indirekt dolazi kao electro-fairy duo, u pratnji Antonije i instrumenata koji višestruko premašuju broj članova benda.
Nina Bajsić, uz to što pjeva, sklada, svira gitaru i violinu, studira dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Autorica je nekoliko dramskih tekstova, scenarija i radio drama. Radi u kazalištu, piše i objavljuje poeziju i kratke priče. No, ono po čemu je Nina još poznata, a što ćete imati priliku i čuti na Indirektu, jest njena zbirka pjesama s kojima je ušla u konkurenciju za nagradu „Na vrh jezika“. Uz Ninu Bajsić književni krug Indirekt festivala ove godine čine Dunja Matić, Sven Popović i Maja Klarić. Dunja je na hrvatskoj književnoj sceni debitirala s romanom „Troslojne posteljine“, Sven se vraća na krilima netom obavljenog romana „Uvjerljivo drugi“, a kako prohodati Japan u 50 dana moći ćete saznati od Maje Klarić, putopiskinje i šumske pjesnikinje koja će na festivalu održati radionicu blackout poetry.
KLFM community radio, odnosno njihov projekt „Radio na cesti“, 9. lipnja će u popodnevnim satima uz panel „Radio outside the box“ u Umag dovesti Cuisine Dub, Marka Rudelića, Iliju Ludvig + KLFM Soundsystem.
Umjetnički dio festivala, onaj koji ostavlja najduži trag unatoč brisanju pojedinih murala, ugostit će Ivanu Bajcer, Luciju Žuti i Gorana Novakovića iz Hrvatske te Davora Gromilovića iz Srbije, dok festivalska vrata otvara Kolektiv EMGE izložbom „Under cover“ u sklopu koje se mogu otkriti coveri regionalnih bendova.
Još uvijek su otvorene prijave za Artwood – sajam rukotvorina, kao i za Indiebus – vikend paket koji organizatori nude za posjetitelje iz Zagreba i Rijeke. Više informacija može se dobiti na booking@indirekt.eu . Više o programu može se pogledati na Facebook profilu https://www.facebook.com/pg/indirektfestival . (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti