In memoriam: Marijan Vukušić (1927.-2024.)

Mozaik
18.06.2024 16:07
kb
Marijan Vukušić
Marijan Vukušić
S poštovanjem i zahvalnošću opraštamo se od svog sugrađana, Marijana Vukušića, dobitnika nagrade Sveti Mauro i ravnatelja Školskog centra za stručno obrazovanje u Poreču.
Vukušić je počeo raditi u nastavi već 1948. godine predajući po različitim školama te je na taj način došao u kontakt s velikim brojem ljudi, upoznao velik broj radnih sredina u onda izrazito teškim vremenima. Sve je to bio dragocjeni izvor iskustava, koja je zatim uspješno koristio u kasnijem dugogodišnjem radu s učenicima različitih profila i mnogobrojnim nastavnicima s kojima je sudjelovao u izgradnji velikog broja porečkih, ali i učenika drugih dijelova Istre koji su izabrali Poreč kao mjesto svojeg školovanja.
Osim rada u razredu, Marijan Vukušić 1962. godine postaje ravnatelj tadašnje Ekonomske škole Poreč osnovane krajem 50-ih godina koja je od samog početka okupila značajan broj učenika. Reformom školstva krajem 70-ih godina, dolazi do spajanja nekadašnjih škola, Ekonomske, Ugostiteljske i Poljoprivredne i osnivanja Školskog centra za stručno obrazovanje čiji on postaje ravnatelj.
Marijan Vukušić je s mnogobrojnim suradnicima značajno doprinio razvoju školstva 60-ih i 70-ih godina. Porečka je srednja škola osim učenika s područja grada i okolice, okupljala značajan broj učenika iz šireg istarskog područja, ali i iz drugih regija. Uložio je puno truda u stvaranje tadašnjeg Centra za stručno obrazovanje. Iznimne je napore uložio i radeći na reformi školstva, bio je poznat po iznimnom pedagoškom radu, proučavanju ekonomske opravdanosti postojanja srednjoškolskog obrazovanja u Poreču, napravio je čvrste temelje srednjoškolskog obrazovanja u Poreču koje je i danas poznato po izuzetno uspješnim učenicima i profesorima.
Osim kao izuzetan prosvjetni djelatnik, Marijan Vukušić se po samom dolasku u Poreč uključio i u sportski život našeg grada. Na osnivačkoj skupštini Nogometnog kluba Jadran 23. veljače 1953. izabran je na funkciju tajnika kluba.
Svoj je doprinos dao i u odbojci okupljajući mlade odbojkaše i budući odbojkaški klub, koji će u predstojećim godinama ostvariti vrhunske sportske rezultate.
U ime svih Porečana koje je podučavao i s njima surađivao, zahvaljujemo za sve njegove ljudske i stručne doprinose Poreču i Porečanima te obitelji izražavamo duboku sućut.
Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić sa suradnicima
--
Ovim putem se s tugom i zahvalnošću opraštamo od Marijana Vukušića, našeg bivšeg igrača te prvog tajnika i predsjednika Skupštine NK Jadran-Poreč prilikom njegova osnutka 1953. godine.
Rođen 1927. godine u mjestu Katuni pokraj Omiša, gdje provodi rano djetinjstvo, školovanje je nastavio na Učiteljskoj školi, a zatim je 1957. diplomirao kemiju i fiziku na Višoj pedagoškoj školi u Zagrebu. Kao nastavnik je već od 1948. godine počeo raditi u različitim školama, pa tako i u Porečkoj, te 1962. godine postaje ravnatelj tadašnje Ekonomske škole Poreč, a zatim krajem 70-ih godina i ravnatelj tadašnjeg Školskog centra za stručno obrazovanje koji je postavio čvrste temelje srednjoškolskog obrazovanja u Poreču.
Osim što je bio izuzetan prosvjetni djelatnik, Marijan Vukušić se po samom dolasku u Poreč uključio i u sportski život našega grada, te je dao veliki doprinos razvoju odbojke i nogometa u našem gradu. Za svoj izniman doprinos razvoju školstva i sporta Poreštine, prošle godine mu je od strane Grada Poreča dodijeljena Nagrada sv. Mauro, kojom se svake godine nagrađuju zaslužni pojedinci koji su svojim radom dali doprinos od istaknutog značaja za žitelje ovog područja i čiji rezultati rada predstavljaju trajne kulturne vrijednosti na području Grada Poreča.
Hvala Vam na svemu barba Marijan i neka Vam je laka istarska gruda.
NK Jadran-Poreč, Uprava i članovi kluba

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti