Igrači RK Poreč dva mjeseca bez plaće, Neven Staver kao pomoć Plave Lagune nudi povremeno pranje dresova

Sport
17.12.2008 00:00
D. Požarić
1
1
Aleksandar Beaković i Feručo Hrast na tiskovnoj konferenciji u Poreču Feručo Hrast , (predsjednik Upravnog odbora) i sportski direktor Aleksandar Beaković još jednom upozorili na situaciju sa financijama koju su ocijenili alarmantnom.
Hrast je upozorio kako se uprava kluba višekratno i putem medija obratila poslovnim subjektima, gradonačelniku i županu za financijsku pomoć, te podsjetio da je do ”manjka” od 500 tisuća kuna došlo zbog pokušaja da se 2007. ostane u ligi za koju je najavljeno smanjenje broja ekipa na 12. ” Sa proračunom kakvog imamo, bez kvalitetnih igrača, mi prošle sezone ne bismo opstali u Premijer ligi, te smo zato svjesno išli u rizik ” objasnio je Hrast, dodavši kako je župan Ivan Jakovčić u razgovorima u rujnu prošle godine obećao pomoć od pola milijuna kuna, i to 250.000 do kraja prošle godine, a ostatak početkom ove. Pritom je posebno naglašeno da sredine iz kojih dolaze premijerligaši sa kojima se Poreč takmiči daleko izdašnije pomažu svoje klubove, te je tako naveden primjer Siska, gdje je gospodarstvo u daleko težem položaju nego u Istri, a koji svom rukometnom klubu daje pet milijuna kuna godišnje, te je i ulaz na njegove utakmice zbog toga besplatan.
Gradonačelnik pomaže koliko može, župan izbjegava sastanak
Od rujna 2007. su, kažu u klubu, mnogo puta župana zvali na razgovor, ali ih je on ignorirao. ” Mogao nam se javiti i reći da novaca ima ili nema, a ne da ga moramo hvatati po kuloarima i moliti za sastanak ”, nezadovoljan je sportski direktor Beaković, te napomenuo kako je gradonačelnik Poreča Edi Štifanić do sada uvijek bio spreman pomoći klubu onoliko koliko je to u mogućnostima Grada, a i sponzori kluba svoje obveze ispunjavaju redovito, pa će do kraja godine biti ispunjeno planirano punjenje klupske blagajne. Uprava vjeruje da bi Županija i Grad bez problema trebali namiriti manjak od pola milijuna kuna, naročito ako se uzme u obzir da su sponzori donijeli četiri puta više.
Situacija alarmantna, igrači dva mjeseca bez plaća
Financijska situacija u klubu ocijenjena je alarmantnom jer igračima već dva mjeseca nije isplaćena plaća, pa su oni po odredbama ugovora sada zapravo slobodni, a nastup u sljedećem kolu je stvar njihove dobre volje. Naime, u ugovor je ugrađena klauzula po kojoj se igrači oslobađaju ugovorne obaveze ako im plaća kasni 60 i više dana, te im je klub i u slučaju raskida ugovora po toj osnovi dužan isplatiti sve plaće do isteka ugovora, kao da su igrali.
Hrast očekuje da će zbog nastale situacije biti izvjesnog odljeva kadrova, te se nada da će se RK Poreč i tako oslabljen uspjeti zadržati u najvišem rangu takmičenja.
Sa svim igračima će u ponedjeljak biti obavljeni pojedinačni razgovori, nakon čega će uprava kluba putem medija izvijestiti javnost o odlukama i rezultatima tih razgovora.
Neven Staver bi rukometašima prao dresove - i to je sve
Porečki rukometaši posebno su nezadovoljni neprekidnim pokušajima da ih se uvuče u politiku, te im nije jasno kakve veze ima je li predsjednik Skupštine kluba u ovoj ili onoj stranci. ” Darko Požarić (SDP) uopće nema uticaja na odluke Kluba, nego je za predsjednika proglašen na temelju svojih zasluga, jer je klub vratio iz mrtvih i doveo u najviši rang takmičenja. Istovremeno u Upravnom odboru, koji je jučer odlučivao o ostavci trenera Saše Ilića, sjedi Darko Kadum (IDS) koji ima pravo glasa. O kakvoj se to politici i politiziranju onda radi? ” pita se Hrast.
Predsjednik UO je naglasio višu kvalitetu suradnje sa jednom od dvije velike porečke turističke tvrtke, a to je Riviera . Što se tiče Plave Lagune , u klubu su ogorčeni nevjerojatnom izjavom Nevena Stavera koji je rekao da će njegova tvrtka klubu pomoći ”tako da ponekad eventualno opere dresove”. Beaković je takvu izjavu i ponašanje Plave Lagune prema porečkom sportu nazvao nemoralnim, a na pitanje novinara radi li se o otvorenom bojkotu kluba od strane Plave lagune, odgovoreno je potvrdno. ” Ne želimo politiku u svojem klubu ”, rekao je Hrast. ” Mi smo sportaši i želimo sportsko i pošteno ponašanje .”
Saši Iliću zahvalni na velikom doprinosu porečkom rukometu
Na pressici nije bilo moguće izbjeći temu ostavke na funkciju dojučerašnjeg trenera Saše Ilića , a govoreći o suradnji sa njime, Hrast i Beaković su se služili biranim riječima. Naveli su da se radi o osobi koja je u 3. ligi nastupala kao igrač, zatim kao igrač i trener i stotinu utakmica uspješno vodio svoju ekipu.
Ilić je još u vrijeme igranja u 2. ligi imao viziju boljega ”, rekao je Hrast, dodavši kako je još onda govorio da treba dovesti jednog ili dva igrača i pokušati osvojiti mjesto u Prvoj ligi.
Osim što je imao viziju i sve nas motivirao u borbi za Prvu ligu, Ilić je cijelo ovo vrijeme predano radio. Ove godine nije bio zadovoljan kako igrači odgovaraju na njegove zahtjeve, te je ocijenio kako je ostavka jedini pravi način da se stvari pokrenu nabolje. Želimo mu sve najbolje, a vrata našeg kluba mu ostaju širom otvorena ”, zaključio je ovu temu Hrast.
Na pitanje tko bi mogao biti novi trener, odgovoreno je da će se o tome odlučivati nakon konsolidacije financijske situacije.
Župan Ivan Jakovčić
[slika3d]
Županov demanti stigao prije objave informacija sa pressice
Iako se tinta u novinarskim blokovima još nije bila ni osušila, iz županovog kabineta smo dobili županovo priopćenje koje prenosimo u cijelosti:
Povodom izjave gosp. Hrasta, predsjednika IO rukometnog kluba Poreč na današnjoj konferenciji za novinare da se „čeka 500.000,00 kn obećanih od župana”, župan Ivan Jakovčić daje slijedeću IZJAVU
Izjavu gospodina Feruča Hrasta smatram još jednim pokušajem podmetanja u političke svrhe u, očito, već započetoj izbornoj utrci, jer nikad nisam obećao da ću osigurati 500.000,00 kn za rukometni klub Poreč.
Naime, u Proračunu Istarske županije, kojeg znam gotovo napamet, od 2.644.000,00 kn namijenjenih sportu, za pojedinačni sportski klub izdvaja se samo za NK Istra 1961 100.000,00 kn, te za ATP turnir Umag 100.000,00 kn. Sva preostala sredstva daju se Sportskom savezu Istarske županije koji ih dalje raspodjeljuje. Prema tome, jasno je da nisam u poziciji nekome obećati proračunska sredstva.
Točno je da sam jednom prilikom razgovarao sa čelnicima kluba, te rekao da ću se potruditi pronaći sponzora koji bi mogao pomoć klubu. Međutim, iz razgovora s više sponzora, nijedan nije iskazao interes za financiranje RK Poreč. Čemu je razlog takvog stava sponzora meni nije Iako dokučiti, osim ako to nema veze sa činjenicom da su neki čelnici rukometnog kluba Poreč prisutni i u najnovijim aferama koje već dulje vrijeme potresaju Hrvatsku.
Župan Ivan Jakovčić

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti