Idućeg vikenda 15. Crofish - najveći međunarodni sajam ribarstva, ribarske opreme, akvakulture i sportova na vodi

Lokalno
20.11.2023 13:56
kb
Sajam Crofish
Sajam Crofish
Autor: Crofish | Facebook
Petnaesti međunarodni sajam ribarstva "Crofish" bit će održan od 24. do 26. studenog u Poreču. Organizator događanja je Obrtnička komora Istarske županije, a sajam se provodi uz podršku Operativnog programa za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede, putem mjere IV.3 "Stavljanje na tržište proizvoda ribarstva i akvakulture".

Osamdeset izlagača

Cjelokupna manifestacija više je od samog sajma; u dvorani će više od 80 izlagača iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Španjolske predstaviti proizvode iz ribarstva i akvakulture, ribarske opreme i alata, plovila te sve za opremanje i zaštitu plovila, zaštitne odjeće, opreme za profesionalni i sportski ribolov i sportove na vodi. Prezentirat će se i kompletna oprema za uzgoj školjkaša i ribe. Predstavit će se proizvođači konopa, vrša, prerađivači ribe i ostalih morskih plodova, a biti će predstavljene inovacije za čišćenje vodenih eko sustava. Ove godine sudjeluje i rekordan broj odgojno obrazovnih (pomorsko ribolovne škole, pomorski fakultet) i istraživačkih institucija. Biti će tu i specijaliziranih vozila za prijevoz - hladnjača, brodskih i vanbrodskih motora, elektro motora, rezervnih dijelova, propelera, ledomata, šokera, grijalica, radiokomunikacijska oprema i pribor, brodska elektronika i telekomunikacije i ostalog bogatog asortimana.

Stručni sadržaji

Uz to, brojni su i stručni sadržaji: predstavnici Ministarstva poljoprivrede, znanstvenih institucija i drugi predavači upoznat će posjetitelje i javnost s aktualnostima na području morskog ribarstva, ekologiji, novostima u akvakulturi, invazivnim vrstama u jadranskom moru te mogućnostima korištenja potpornih sredstava. Kolege iz Italije održat će predavanja o njihovim iskustvima s gospodarskim korištenjem plavog raka i značaju kontroliranog korištenja resursa plavoperajne tune. U sklopu sajma, održat će se susret hrvatskih LAGUR-a (lokalne akcijske grupe u ribarstvu), te sjednica Izvršnog odbora Hrvatskog saveza za sportski ribolov na moru.

Degustacija jela

Riba i ostali proizvodi ribarstva važan su dio prehrane, stoga će se u sklopu manifestacije održavati i svakodnevni cooking show program. Posjetitelji će moći besplatno isprobati moderna i tradicionalna jela od morske ribe i ostalih plodova. Ove godine svoje delicije pripremati će vrhunski chefovi: Marijo Čepek, Kantina Melon iz Petrovije, Gianpaulo Sardot, Domagoj Barišić, Saša Pribičević, Maja Šabić, Livio Janko i Dean Gluhak. 
U posebnom dijelu, predstavit će se i specijaliteti od slatkovodne ribe, kao poveznica zelene i plave Hrvatske te će i ove godine na sajam doći PP Orahovica čiji će kuhari pripremati fiš paprikaš i šarana na rašljama. Iako je naša zemlja bogata zdravom hranom iz mora i slatkih voda, još uvijek je njeno korištenje relativno malo, a ovom promocijom cilj je upoznati posjetitelje s novim načinima i mogućnostima pripreme ribljih jela.

Obrazovne institucije

Na sajmu će se predstaviti više obrazovnih institucija. Pomorski fakultet Rijeka, Pomorska škola Bakar i Pomorska škola Split (jedina u Hrvatskoj s programom za ribarskog nautičara), a mogućnost školovanja i karijera predstavit će i Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Zainteresirani osnovnoškolci i srednjoškolci moći će dobiti sve informacije o mogućnostima školovanja u pomorskim i ribarskim usmjerenjima, a organizator sajma predvidio je prijevoz za zainteresirane učenike iz Istarske županije.

Program na carinskom gatu

Vrlo atraktivan program pripremljen je na porečkoj rivi, na području bivšeg Carinskog gata. Posjetitelji će moći posjetiti i razgledati više različitih vrsta plovila i razgovarati s njihovim posadama. Radi se o plovilima Ministarstva obrane (Obalne straže) "Hrvatska Kostajnica", Ministarstva unutarnjih poslova P-212 i Ministarstva poljoprivrede (Ribarske inspekcije) "Periska". Također, predstavit će se i tradicionalna plovila; jedrenjak - loger "Nerezinac" ploveći je muzej i čini cjelinu s Muzejom Apoksiomena u Malom Lošinju. "Tartana" je tradicionalni tip broda koji je udruga "Molaj cimu" obnovila tradicionalnim materijalima i koji se koristi za promociju sail transporta. Također, bit će usidreni i motor sailer – turistički brod "Morena" i ribarski brod – plivarica "Paris" dok će dvoranu Žatika i Rivu povezivati vlakić besplatnim vožnjama. Razgledavanje plovila i vožnja vlakićem biti će dostupna svakim danom od 10 do 16 sati. 

Dječji kutak i ronilački projekt

Za najmlađe sajam nudi dječji kutak u sklopu kojeg će se održavati predstave za djecu i edukativno – kreativne radionice uz vodstvo animatora, a za one najhrabrije tu su i besplatna probna ronjenja u grijanom bazenu ispred dvorane Žatika kojeg će predstaviti ronilačko-edukativni projekt "Pogled u plavo".

Sportska natjecanja

Važan segment sportova na vodi i sportskog ribolova također je dio Crofisha. U akvatoriju ispred Poreča održat će se Regata Crofish za juniore u klasi Optimist, Kup Crofish u ribolovu iz barke, te kup Crofish za juniore u lovu štapom s obale. Na barama u Cerovlju održat će se Crofish kup u lovu živim mamcem i varalicama na slatkim vodama.
- Crofish je jedini sajam u Hrvatskoj koji se bavi područjem ribarstva. Organiziran je kako bi se bismo posjetiteljima i javnostima prikazali važnost mora kao resursa, kao poveznice sa svijetom i kao načina života. Organiziramo ga kako bismo prikazali bogatu ribarsku i pomorsku tradiciju naših krajeva i važnost njegove zaštite za naš opstanak. Pozivamo Vas da nam se pridružite, razgledate štandove i izložbu fotografija, porazgovarate s izlagačima i posadama brodova, popratite natjecanja i isprobate morske i slatkovodne specijalitete vrhunskih kuhara. Sve to u Poreču, od 24. do 26.11.2023. Zahvaljujemo se gradonačelniku Grada Poreč – Parenzo na dugogodišnjoj suradnji koji je ujedno i domaćin sajma. Na pokroviteljstvu i potpori zahvaljujemo i Predsjedniku Republike Hrvatske, Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu poljoprivrede, Ministarstvu obrane i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, Istarskoj županiji, Hrvatskoj obrtničkoj komori, kao i suorganizatoru sajma Obrtničkoj komori Primorsko-goranske Županije, izjavio je direktor sajma Robert Momić.
Svi sadržaji su besplatni, a radno vrijeme za posjetitelje je od 10 do 19 sati. Plovila će kroz tri dana sajma biti dostupna za razgledavanje od 10 do 16 sati. 

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti