IDS Umaga traži razrješenje predsjednika Gradskog vijeća Jurice Šiljega

Istra
02.07.2018 14:10
D. Požarić
UMAG – Predstavnici IDS-a Umag na čelu s predsjednikom Daglasom Koracom na danas održanoj konferenciji za medije izvijestili su javnost da su pokrenuli postupak razrješenja predsjednika Gradskog vijeća Jurice Šiljega zbog nedoličnog ponašanja i neprimjerene retorike kojom se služi pri vođenju sjednica.
-Sve je kulminiralo na tematskoj sjednici koju je samoinicijativno sazvao 4. lipnja 2018. godine, na kojoj je, vrijeđajući predstavnike medija, gradske vijećnike i građane grada Umaga u nepopravljivoj mjeri naštetio ugledu predstavničkog tijela vlasti grada Umaga i integritetu vijećnika izabranih voljom građana grada Umaga, istaknuo je Koraca.
- Koristiti retoriku vrijeđanja prema osobama koji ne dijele njegovo mišljenje ili spočitavati vijećnicima i građanima potpisivanje peticije u kojim iznose svoje stavove je nedopustivo u demokratskim društvima. Njegov je zadatak čuvati dignitet vijeća, vijećnika i građana grada Umaga te njegovati temeljna demokratska načela a ne kršiti ih, kazao je predsjednik umaškog IDS-a.
Vijećnica IDS-a Sunita Prodan Benolić rekla je kako je čak i samo sazivanje tematske sjednice bilo protivno Poslovniku o radu gradskog vijeća, i to iz više razloga. - Prvo, u pozivu nismo dobili nikakve materijale o kojima bi raspravljali. Drugo, iako je tema bila plan Zambratija, na sjednicu nije bio pozvan izrađivač plana kojemu bi vijećnici mogli postaviti pitanja. Treće, Šiljeg je sjednicu pretvorio u poligon na kojemu je vrijeđao predstavnike medija, te vijećnike i građane koji ne dijele njegovo mišljenje, pritom oduzimajući riječ vijećnicima oporbe imputirajući im da je to “njegova vijećnica” i da će govoriti kada im on to dopusti, na što ga je i jedan građanin iz publike oštro ukorio nazvaši njegovo ponašanje diktatorskim, ali ga je Šiljeg odmah udaljio sa sjednice. Svi su naši vijećnici iz protesta napustili sjednicu jer nismo više htjeli sudjelovati u toj farsi, kazala je Prodan Benolić.
Vijećnica Gabrijela Đukeš Bašić naglasila je da je Šiljeg, na žalost, evidentno podlegao pritiscima i pokazao kako nije spreman nositi se s izazovima jedne tako odgovorne funkcije. - Objektivno bi ulogu predsjednika vijeća trebala obnašati osoba primjerenijeg ponašanja, koja će imati više strpljenja i mirnoće u svom djelovanju, kako i priliči predsjedniku predstavničkog tijela vlasti. Đukeš Bašić je poručila da IDS najoštrije osuđuje njegove postupke i smatra kako zbog svog ponašanja ne zaslužuje predsjedati gradskim vijećem grada Umaga te stoga tražimo njegovo razrješenje.
- Razgovarali smo s ostalim vijećnicima i znamo da većina ima jednaki stav. Neki mu spočitavaju i neprimjerene objave po društvenim mrežama, kao i neistinite tvrdnje vezane oko datuma brisanja sporne zaobilaznice naselja Zambratija iz plana Grada Umaga, gdje je tvrdio da je izbrisana 2008. godine, a istina je da je izbrisana na 2. sjednici njegova mandata u srpnju 2017. godine.
Koraca je na kraju konstatirao da je jasno kako aktualni gradonačelnik trenutno u Šiljegu ima lojalnog partnera s kojim osigurava tanku većinu u gradskom vijeću te da ovakvo stanje odgovra jedino njima dvojici, stoga je temeljno pitanje hoće li vijećnici vladajuće koalicije SDP – HDZ glasati po svojim uvjerenjima ili će prevagnuti stranačka stega.
- Ostali vijećnici sigurno neće javno iznijeti svoje mišljenje protivno volji svojih stranačkih čelnika. Stoga ćemo, sukladno najvišim demokratskim praksama, tražiti da se provede tajno glasanje koje će pokazati podržavaju li vijećnici metode aktualnog predsjednika vijeća.
Vijeće ima 2 potpredsjednika koji u međuvremenu mogu voditi sjednice, a među 17 članova vijeća ima kvalitetnih kandidata za novog predsjednika koji će se znati ponašati na primjeren način, u skladu s Poslovnikom i demokratskim načelima modernog društva, zaključili su predstavnici IDS-a Umag. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti