IDS po Cuccurinu turističkim zemljištem Maistre, a Cuccurin uzvraća golf terenima

Istra
26.02.2009 00:00
D. Požarić
" ADRIS grupa se već više od desetljeća bogati na račun Općine Vrsar. Umjesto u proračun Općine za primjerice stambeno zbrinjavanje mladih obitelji, kako bi se spriječilo njihovo iseljavanje - 26,9 milijuna kuna i dodatne zatezne kamate – slile su se na račun turističke kompanije u portfoliu Adris grupe" , izvijestili su načelnik Općine Vrsar Franko Štifanić , pojačan potpredsjednikom stranke Damirom Kajinom , koji se također osvrnuo na nerješeno pitanje zakona o turističkom zemljištu, te predsjednikom vrsarske podružnice IDS-a  Armidom Gerometta . Osvrnuli su se posebno na Adris grupu i Plinia Cuccurina koji deklarativno u predizborne svrhe štiti interese građana, dok svi koraci koje defakto čini kao čelnik Adris grupe predstavljaju samo grubi pokušaj beskrupoloznog bogaćenja Adris grupe" kaže se u današnjem priopćenju sa tiskovne konferencije IDS-a u Vrsaru.
" Ako građani Istre ne žele da se 1000 hektara takozvanog turističkog zemljišta samo u Istri, pokloni tajkunima, onda će glasati za opciju koja je već spriječila da se na to zemljište ne uknjiže privatizirane tvrtke, glasat će za IDS. Dok su suci u Dubrovniku zbog „prijenosa“ zemljišta završili u pritvoru, oni koji su to isto radili u Istri, ili preko riječkog Trgovačkog suda su u potpunosti zaštićeni, netko bi zbog toga trebao snositi konzekvence u političkom životu ove zemlje ", naglasio je Kajin, istaknuvši kako je premijer Sanader još za prošlog zasjedanja Sabora obećavao u proceduru uputiti Zakon o turističkom zemljištu, no – zakona i dalje nema, a turističke kompanije gomilaju kapital ne plaćajući naknadu za tisuće hektara turističkog zemljišta.
" Zakona nema, a sumnjam da će ga i biti do kraja lokalnih izbora, točnije do okončanja turističke sezone. Imam osjećaj da je predviđeno da to postane vlasništvo 5, ili 6 ljudi u Hrvatskoj " kaže Kajin.
" Općina Vrsar svake je godine u proračunu slabija za 6 milijuna kuna. Maistra ne plaća Općini naknadu za zemljište veličine 30 hektara, te ga koristi u svojim kampovima i u turističkim naseljima. Stvar je na sudu već godinama, a da priča bude bolja, prvo je Maistra tužila Općinu Vrsar osporavajući vlasništvo, ali je i izgubila prvostupanjusku sudsku bitku, jer je presudom Općinskog suda u Labinu 2006. odbijen tužbeni zahtjev Maistre. Žalbeni je postupak još u tijeku. Općina Vrsar u međuvremenu je 2005. tužila Maistru zbog neplaćanja i radi predaje u posjed 105 katastarskih čestica!
Sve smo učinili da zaštitimo interes građana i vjerujemo u pozitivan ishod u našu korist ", izjavio je uvodno Armido Gerometta, predsjednik podružnice IDS-a Vrsara.
Načelnik Štifanić rekao je kako su još 1997. godine pitanje plaćanja naknade uspiješno riješili sa ostalim turističkim kompanijama na području općine, Plavom lagunom i Rivierom, no s Maistrom to pitanje do danas ostaje neriješeno.
" Kopa nas pitanje kako će kandidat za župana Plino Cuccurin, drugi čovjek Adris grupe i pravnik koji je u kompaniji najovlašteniji za ova pitanja formirati stav oko zaštite javnih interesa, ili će i dalje davati prednost krupnom kapitalu i zaštiti vlatitih interesa kao što je do sada činio " izjavio je načelnik Štifanić.
Cuccurin: slučaj možemo komentirati tek kad sud odluči tko je u pravu
Zamoljen da za medije prokomentira tiskovnu konferenciju čija je i on tema,  Cuccurin je na otvorenju višnjanske zvjezdarnice na Tičanu kratko rekao da je turističko zemljište važna tema, ali je kao legalist nema namjeru komentirati dok je postupak u tijeku, te dok nadležni sud ne donese pravorijek. Kako to biva u političkom svijetu, Cuccurin je na meč lopticu iz IDS-a odgovorio returnom , ali ovoga puta golf lopticom, rekavši da bi jako zanimljivo bilo kad bi zastupnici koji su sudjelovali u donošenju zakona o poljoprivrednom zemljištu i golfu istarskoj javnosti objasnili o čemu se u tim zakonima zapravo govori. Usput je kazao kako će biti tužan ako čuje da se na tiskovnoj konferenciji IDS-a u Vrsaru nije spominjalo i komentiralo ta dva zakona.
I na otvorenju zvjezdarnice frcale političke iskre
Iako za to nije bilo ni mjesto ni vrijeme, na otvorenju zvjezdarnice u Tičanu kraj Višnjana također su između načelnika Općine Višnjan Angela Matticha , inače člana "Ladonje" i predsjednika IDS-a i istarskog župana Ivana Jakovčića frcale iskre. Prvo je Mattich među uzvanicima kao prijatelja Općine Višnjan spomenuo Plinia Cuccurina , inače prisutnog među publikom, a nakon toga iskazao želju za time da Županija pokaže razumijevanje za višnjansku posebnost i želju za poticanjem mladih da se bave znanošću, te podrži želju za osnivanje Centra znanstvene izvrsnosti, a u budućnosti i tehničke srednje škole u Višnjanu, nakon čega ga je župan "poklopio" izjavom da su takve ideje dobre, ali na žalost zakašnjele, jer se sve to planira u nekom drugom istarskom gradu.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti