IDS inzistira na razvoju gospodarstva i decentralizaciji kao ključnim temama idućih parlamentarnih izbora

Istra
07.07.2015 07:56
D. Požarić
Predsjednik IDS-a Boris Miletić (foto: arhiva)
Predsjednik IDS-a Boris Miletić (foto: arhiva)
PULA – Istarski demokratski sabor inzistira na ekonomskim, socijalnim i održivim politikama, na pozitivnoj investicijskoj klimi, razvoju gospodarstva te decentralizaciji kao ključnim temama idućih parlamentarnih izbora, zaključak je redovne sjednice Predsjedništva IDS-održane jučer u Puli na temu pripreme za predstojeće izbore.
Nakon što je na prošlom Saboru stranke utvrđeno da će regionalizacija i gospodarski razvoj Istre biti temelj programa IDS-a, formiran je tim za pregovore s mogućim koalicijskim partnerima koji će u naredno vrijeme predložiti konkretne programe i zakonska rješenja na temu decentralizacije.
Članovi i članice predsjedništva IDS-a stava su da se problemi na lokalnom nivou mogu i trebaju rješavati lokalno, a ne u centrali.
- Povećanjem ovlasti i odgovornosti lokalnih razina samouprave (regija, gradova i općina) povećala bi se i motiviranost građana da sudjeluju u kreiranju i provođenju lokalne i regionalne politike, ali i da sudjeluju u javnom nadzoru donošenja i provođenja javnih odluka i trošenja javnoga novca, rekao je tom prigodom predsjednik IDS-a Boris Miletić.
Dodao je kako decentralizacija nije priča koja se odnosi samo na Istru. Ona je samo dobar primjer, ali to je model kroz koji bi se sve regije u zemlji od Dalmacije do Slavonije mogle brže razvijati i osigurati bolje usluge svojim građanima.
Članovi predsjedništva IDS-a jednoglasni su da IDS ustraje na realizaciji temeljnih politika IDS-a i provedba ključnih razvojnih projekata za našu regiju.
Mišljenja su je da ova koalicija napravila puno, pogotovo kad je u pitanju sređivanje države. Međutim, oko nekih stvari, poput decentralizacije, nije napravljeno ništa. Naime, iako je Planu 21 bilo predviđeno da će se zemlja decentralizirati, dogodilo se upravo suprotno - u posljednje četiri godine sustav je dodatno centraliziran. To je, smatraju, jako loše jer tromi centralizirani sustavi ne mogu ići naprijed, ne mogu se gospodarski razvijati i u konačnici krahiraju, a najbolji primjer za to je upravo Grčka.
Na sjednici je također potvrđeno da će tijela IDS-a raspravljati o eventualnom ulasku u koaliciju tek i samo onda kad IDS dobije odgovor od koalicijskih partnera o konkretnim projektima koji će se realizirati u Istri, kad dobije jasan plan gospodarskog razvoja Hrvatske i Istre i, što je najvažnije, kad dobije odgovore vezano uz decentralizaciju zemlje.
Upravo je stav mogućih koalicijskih partnera o decentralizaciji i njen jasan program provedbe preduvjet za bilo kakve dogovore s IDS-om, stoji u priopćenju za javnost Istarskog demokratskog sabora. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti