IDS, Fokus, Reformisti i PGS poručili: Želimo pravnu državu koja je pod kontrolom slobodnih medija i u kojoj pravne institucije funkcioniraju

Istra
31.01.2024 14:41
kb
uT1U0QVYZ-press-ids-7.jpg
uT1U0QVYZ-press-ids-7.jpg
Autor: Press IDS
Danas su u Puli lideri koalicije 'Za bolju Hrvatsku', koju čine IDS-DDI, Fokus, Narodna stranka - Reformisti i Primorsko-goranski savez, izrazili zabrinutost zbog stanja u hrvatskom pravosuđu.
Predsjednik IDS-a, Dalibor Paus, naglasio je podršku koalicije za snažno, učinkovito i neovisno sudstvo, te je istaknuo tri ključne točke. Prva je da se Glavni državni odvjetnik bira dvotrećinskom većinom u Saboru, što bi jamčilo višu razinu neovisnosti. Zatim, materijalna prava svih zaposlenih u pravosudnom sustavu potrebno je odmah urediti te za kraj, da je obaveza zakonodavca, odnosno Sabora da prilagodi zakonodavni okvir s ciljem skraćivanja rokova i podizanja povjerenja u pravosuđe. Govoreći o alarmantnom stanju u kojem se nalazi hrvatsko pravosuđe, predsjednik IDS-a istaknuo je kako je očito da se pokušava prebaciti problemi nepovjerenja građana u pravosuđe i sporosti procesa na djelatnike koji rade u tom pravosuđu.
Predsjednik Fokusa, Davor Nađi, optužio je HDZ za nasilan napad na pravnu državu, navodeći nefunkcionalnost pravosuđa, izbor katastrofalnog državnog odvjetnika i uvođenje "lex AP" kao pokušaj ušutkavanja medija. Nađi je izrazio sumnju u pravedno vođenje postupaka i transparentnost te je ukazao na ozbiljne posljedice po slobodu medija i demokraciju u Hrvatskoj.
Predsjednik Narodne stranke – Reformista, Radimir Čačić, istaknuo je da HDZ ne želi funkcionirajuću pravnu državu te kritizirao "lex AP" kao alat za narušavanje kredibiliteta. Upozorio je da javnost neće imati informacije o potencijalnim kaznenim djelima političkih dužnosnika do pravomoćne potvrde optužnice, stvarajući nedostatak kontrole.
Predsjednik Primorsko-goranskog saveza, Darijo Vasilić, opisao je hrvatsko pravosuđe kao rak ranu društva. Kritizirao je "Lex AP" i članak 307. A, navodeći da je udar na slobodu medija, govora te građanska prava i slobode. Vasilić je istaknuo zahtjeve koalicije za veću slobodu medija, poboljšanje materijalnih prava sudaca, skraćivanje rokova trajanja sudskih sporova te izbor Glavnog državnog odvjetnika dvotrećinskom većinom u Saboru.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti