IDS: Decentralizacijom do još većeg turističkog rasta

Istra
07.10.2015 08:11
D. Požarić
Sa sastanka o turizmu u Istri (IDS)
Sa sastanka o turizmu u Istri (IDS)
„Istra je u proteklom mandatnom razdoblju napravila snažan iskorak u turizmu i dodatno je učvrstila svoju poziciju vodeće turističke destinacije u Hrvatskoj“, izjavio je ministar turizma Darko Lorencin na sinoćnjem sastanku o turizmu u Istri u razdoblju od 2011. do 2015.
Sastanku su uz ministra prisustvovali I istarski župan Valter Flego te brojni istarski gradonačelnici i načelnici.
Predsjednik IDS-a Boris Miletić je izjavio da „svi pokazatelji u istarskom turizmu rastu iz godine u godinu“. - Pokazali smo da smo najbolji u Hrvatskoj, ali možemo biti još bolji. Zbog toga inzistiramo na decentralizaciji koja će nam sigurno donijeti još veći turistički rast, naglasio je predsjednik IDS-a.
U svom izvještaju o turističkim ulaganjima u Istru u prošlom mandatu, ministar Lorencin je naglasio da rezultati u Istri nedvojbeno pokazuju kako se turizam ne događa samo po sebi, već se turizmom upravlja.“ Naime, Istra je po svim pokazateljima najrazvijenija hrvatska turistička regija, a to nije slučajno, nego je to rezultat uspješnog i sustavnog rada javnog i privatnog sektora, kazao je Lorencin. Lorencin se posebno osvrnuo na prometnu povezanost Istre s ostatkom Europe i svijeta te istaknuo kako su dobre ceste jedan od ključnih elemenata u razvoju turističke ponude. „Završetak Ipsilona mora biti jedan od prioriteta sljedeće Vlade i mi ćemo na tome inzistirati sve dok kroz Istru ne bude prolazila sigurna i brza cesta“, rekao je Lorencin.
U Istri je također, ustvrdio je ministar, u proteklom mandatu učinjeno zaista mnogo po pitanju digitalne povezanosti. Istra je podignula digitalnu strategiju komunikacije na višu razinu, unaprijeđen je sustav informiranja na internetskim stranicama, što je od posebne važnosti jer se na konkurentnim tržištima oko 65 posto bookinga realizira upravo putem digitalnih medija.
Ministar je podsjetio kako je projektom „Hotspot Croatia“, ministarstvo turizma u suradnji s lokalnim samoupravama, omogućio korištenje besplatnog bežičnog pristupa Internetu na turistički najfrekventnijim otvorenim površinama koje nude javne turističke sadržaje. Korist od takvog projekta imaju svi, od turista do lokalnog stanovništva, a posebice mladih.
Govoreći o razvoju turizma u Istri, ministar Lorencin, župan Flego te istarski gradonačelnici i načelnici istaknuli su važnost decentralizacije upravljanja EU fondovima. Decentralizirani model implementacije EU fondova uvelike bi pridonio turističkom rastu, ali i ukupnom razvoju gradova, županija i regija. Primjer odličnog funkcioniranja ovakvog modela jest Poljska, koja je ovlasti prenijela na regionalnu razinu te na taj način županije povlače 70 posto EU sredstava. Na primjeru Istre to bi značilo više od 2.66 milijardi kuna za cijelu Istru do 2020. godine.
Na kraju se ministar Lorencin osvrnuo na ulaganja Ministarstva turizma u Istri u razdoblju od 2011. do 2015. Iznio je podatak da se u prošlom mandatu iz Fonda za razvoj turizma u Istru uložilo 20,6 milijuna kuna, za konkurentnost turističkog gospodarstva 6,65 milijuna kuna, dok su se manifestacije sufinancirale sa 3,15 milijuna kuna, programi i projekti strukturnih udruga 3,23 milijuna. Ministarstvo turizma financiralo je također uređenje morskih plaža te inovacije u turizmu.
- Turizam u Istri se značajno razvijao u protekle četiri godine. Izuzetno mi je drago što je Ministarstvo turizma pratilo Istru u svom rastu s direktnim ulaganjima u iznosu od 41.175.014,64 kuna. (IDS/dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti