IDA predstavila sedam novih projekata za jačanje razvoja Istre

Istra
04.05.2018 08:04
kb
1
1
Međunarodna suradnja i EU projekti značajan su dio poslovanja Istarske razvojne agencije, i velik dio ulaganja u provedene programe podrške za malo i srednje poduzetništvo financirao se upravo kroz EU fondove. IDA je od svog osnivanja provela ukupno 44 EU projekta ukupne vrijednosti 420 milijuna kuna, naveo je Boris Sabatti, direktor IDA-e u uvodnom predstavljanju na konferenciji za medije, održanoj u sjedištu agencije u Puli.
Od trenutno 13 projekata u provedbi njih čak sedam ukupne vrijednosti 50 milijuna kuna odobreno je za financiranje i započelo s provedbom početkom ove godine, pojasnio je nadalje Sabatti, te dodao kako se najvećim dijelom radi o programima prekogranične suradnje INTERREG Italija- Hrvatska, zatim ADRION, MEDITERAN te ostalim Europskim strukturnim i investicijskim fondovima, pri čemu se iz EU sredstava financira 85 posto ukupnih iznosa projekata.
Aktualni EU projekti predstavljaju nove smjerove razvoja u raznim područjima; od plave i zelene ekonomije, preko kulturnog turizma, brendiranja regije putem razvoja i promocije oznake kvalitete tipičnih proizvoda do pametnih rješenja za teretni promet te zelenu urbanu mobilnost.
2
Konkretnije govoreći projekt QNEST - Quality Network on Sustainable Tourism, ukupne vrijednosti 10 milijuna kuna, koji se financira iz programa Interreg ADRION, ima kao cilj unaprijediti i valorizirati kulturnu, tradicionalnu i ekološku baštinu svih uključenih regija kroz zajednički proces brendiranja proizvoda, usluga i turističkih destinacija. Voditelj projekta Edo Cetina pojasnio je da će se u Istarskoj županiji u tom smislu raditi na nadogradnji projekta IQ - Istarska kvaliteta, što znači brendiranje Istre kao regije kvalitete, regije autohtonih proizvoda, tradicijskih vrijednosti, koji jamče izvornost i izvrsnu kvalitetu. Trenutno se oznaka IQ – Istarska kvaliteta dodjeljuje sukladno definiranim pravilnicima za vina malvaziju i teran, a u sljedećoj će fazi biti uključeni istarsko maslinovo ulje, pršut, kobasice i med te cjelokupna vezana promocija.
Projekt BEAT - Blue enhancement action for technology transfer ukupne vrijednosti sedam milijuna kuna, koji se financira putem programa Italija – Hrvatska, nastavak je uspješne suradnje koju je IDA tijekom godina ostvarila u prekograničnim projektima s nositeljem iz regije Veneto; Unioncamere del Veneto, pojasnio je Cetina te dodao da isti ima kao cilj potaknuti razvoj i u sektoru plave ekonomije u programskom području što konkretnije u Istarskoj županiji znači provesti pripremne pilot aktivnosti i studije podmorja za strateški projekt izgradnje Terminala za pomorski putnički promet Luke Pula. Ivana Kalac predstavila je projekt HQ_ISTRIA - Stimuliranje rasta malog i srednjeg poduzetništva Istarske županije putem visokokvalitetnih usluga podrške, ukupne vrijednosti 600.000 kuna, koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj te ima za cilj razvoj i povećanje ponude usluga savjetodavne i stručne podrške, kao i usluga informiranja i edukacije za male i srednje poduzetnike. Uz pomoć navedenog projekta omogućit će se serija besplatnih edukacija i mentoriranja za poduzetnike na temu digitalnog gospodarstva, kao i organizacija Dana otvorenih vrata poduzetničkih inkubatora, pojasnila je Kalac.
Projekt ATLAS - Adriatic Cultural Tourism Laboratories ukupne vrijednost 7,3 milijuna kuna, koji se financira iz programa Italija - Hrvatska usmjeren je na jačanje i razvoj informatičkih alata u svrhu promocije održivog kulturnog turizma kao neiskorištenog potencijala u ruralnim područjima, pojasnio je voditelj projekta Alek Dragojević. Konkretan cilj u Istarskoj županiji je prvenstveno omogućiti dostupnost objekata kulturne baštine na području Istarske županije osobama s invaliditetom, ali i povećati vidljivosti postojeće turističke ponude putem novih digitalnih aplikacija, dodao je Dragojević.
Dragojević je nadalje predstavio projekt GREEN MIND - Green and Smart Mobility Industry koji se financira kroz program Interreg MEDITERAN, ukupne vrijednosti 12 milijuna kuna te čiji je fokus usmjeren na razvoj i upotrebu novih inovativnih tehnologija s ciljem popularizacije korištenja zelenog javnog prijevoza i smanjenja prometnih gužvi u urbanim sredinama.
Projekt TRANSPOGOOD - Transport of goods platform, ukupne vrijednosti 8,8 milijuna kuna, ima za cilj poticati multimodalnost te integrirani pristup u razvoju kanala i pametnih mreža u transportu roba u prekograničnom području putem razvoja zajedničkih informatičke platforme, što je preduvjet i za bolji razvoj teretnog prometa u Istarskoj županiji te poticanje poslovanja malih i srednjih poduzeća u navedenom sektoru, pojasnila je Tamara Kiršić, dodavši kako je ključ u optimizaciji spoja pomorskog i cestovnog teretnog prometa u prekograničnom području Hrvatske i Italije.
Kiršić je nadalje predstavila i projekt Adriatic Business Centar – ABC u kojem IDA sudjeluje kao partner-konzultant nositelju Razvojnoj agenciji Šibensko-kninske županije, s obzirom na dugogodišnje iskustvo IDA-e u uspostavi i upravljanju poduzetničkim inkubatorima.
Osim navedenih te ostalih projekata u provedbi u fazi kandidature IDA trenutno ima 15 projekta, kako navodi Sabatti, mahom prekogranične suradnje u programima Italija- Hrvatska, Dunav, Slovenija- Hrvatska te Central Europe. Isto tako vrlo je značajna priprema projekta COWORKING Pula, jednog od strateških projekata urbanog područja Pula, koji će se financirati uz pomoć ITU mehanizma. (kb)

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti