IDA domaćin sastanku sedam zemalja partnera u projektu programa Horizon 2020

Istra
04.07.2018 11:08
D. Požarić
1
1
Jučer je u sjedištu Istarske razvojne agencije u Puli održan sastanka partnera u projektu EMPOWERING u kojem Istarska razvojna agencija – IDA sudjeluje kao jedini partner iz Hrvatske, dok su ostali iz Italije, Španjolske, Švedske, Rumunjske, Mađarske te Grčke. Projekt ukupne vrijednosti 11 milijuna kuna u stopostotnom iznosu financira se iz programa Horizon 2020., usmjerenog na istraživanje i inovacije.
Direktor IDA-e dr.sc. Boris Sabatti naglasio je kako je riječ o vrlo značajnom projektu za povećanje energetske učinkovitosti i jačanje zaštite okoliša na cijelom teritoriju Istarske županije.
Istarska županija ovim projektom nastavlja strateški razmišljati, istaknuo je Sabatti te naglasio učinkovitu suradnju s istarskim gradovima Buzetom, Labinom, Novigradom, Pazinom, Porečom, Pulom, Rovinjem i Vodnjanom, koji su se uključili u projektne aktivnosti. Cilj je toga da istarski gradovi budu prvi u Republici Hrvatskoj koji će u sklopu projekta izraditi Akcijske planove za održivu energiju i borbu protiv klimatskih promjena (SECAP), kojima će se predvidjeti konkretne i dugoročne mjere za osiguranje ekološkog, društvenog i gospodarski stabilnog okruženja za sadašnje i buduće naraštaje u Istri.
Navedenim će se doprinijeti ciljevima strategije Europa 2030., koja je usmjerena na smanjenje emisije stakleničkih plinova za 30 posto, povećanje energetske učinkovitosti za 30 posto, povećanje udjela obnovljivih izvora energije za 30 posto te povećanje udjela biogoriva u prometu na 20 posto.
Suradnja s gradovima u navedenom području slijed je uspješne suradnje IDA-e s gradovima započele u projektu Life Sec Adapt, koji se financira iz programa Life 2014.-2020. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti