I ove godine dolazi pola milijuna Talijana

Hrvatska i svijet
30.07.2009 00:00
D. Požarić
1
1
Oko 35 milijuna Talijana odlazi na godišnji odmor tijekom ljetnih mjeseci, a najveća navala talijanskih gostiju u domaće i inozemne turističke destinacije očekuje se upravo u sljedećih 15 dana, kada počinje feragosto. Obično u to vrijeme u Hrvatsku dođe 500 do 550 tisuća Talijana. Ove će godine u iduća dva tjedna, barem kako saznajemo iz predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Milanu, Talijani u jednakom ili tek malo manjem broju posjetiti hrvatsku obalu.
- S obzirom na istraživanja na talijanskom tržištu, koja su provedena prije glavne turističke sezone, u razdoblju od početka lipnja do kraja rujna najviše Talijana namjerava godišnji odmor provesti u Španjolskoj, slijede Francuska i Grčka, a na četvrtom je mjestu Hrvatska. Zbog krize većina će se odlučiti za bliže destinacije. Ne smijemo zaboraviti da čak 70 posto Talijana za godišnji odmor odabire upravo svoju zemlju. Oni se u ovom kriznom razdoblju nisu odrekli putovanja i godišnjih odmora, ali su puno skromniji, rekao je Klaudio Stojnić iz milanskog predstavništva HTZ-a.
Najveća se navala Talijana, po običaju, očekuje ovog i idućeg vikenda, kad će se realizirati 40 do 45 posto ukupnih njihovih dolazaka i noćenja. Budući da je kriza manje zadesila sjevernu Italiju, najviše će se turista "spustiti" u Istru i na Kvarner. Manje će se odlučivati za odredišta srednje i južne Dalmacije, koja će po Stojniću bilježiti veće gubitke nego sjeverni dio Jadrana, gdje se očekuju rezultati na razini prošle godine ili pak do minusa od pet posto. (B. BAN)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti