I javna nabava može biti zelena

Gospodarstvo
19.03.2009 00:00
D. Požarić
1
1
Autor: M. Mijošek
POREČ - Projektom »Drvo je prvo« želimo intenzivirati hrvatsku drvnu industriju jer postojeći sektor nije zadovoljavajući. Također, bilo bi moralno da ono što se financira iz državnog proračuna bude domaće, kao što je to u drugim europskim zemljama, rekao je Marijan Kavran, pomoćnik direktora Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Hrvatske gospodarske komore na konferenciji za novinare u sklopu promotivno-edukativne kampanje »Drvo je prvo«.
Prezentacija hrvatskog šumarstva i drvne industrije odvija se na sajmu Promohotel, a na zajedničkom štandu Hrvatske gospodarske komore, Hrvatskih šuma i Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva posjetitelji se mogu upoznati s proizvodima domaće drvne industrije. Kampanjom se želi potaknuti građane i investitore na veću uporabu ovog obnovljivog materijala: u kućanstvima, graditeljstvu, poslovnom sektoru i javnoj nabavi, čime bi se ujedno povećala konkurentnost domaćih proizvođača. Ovo je i prva inicijativa u Hrvatskoj za uvođenje kategorije zelene javne nabave kao gospodarski korisne, koja bi trebala rezultirati većom zastupljenošću kvalitetnih, ekoloških proizvoda domaćih tvrtki pri investicijama i projektima koje financira država, kao što su POS, opremanje sportskih objekata, škola i vrtića, obnova hotela i drugi.
Kampanja je već predstavljena u drugim dijelovima Hrvatske, a za njeno prvo predstavljanje u Istri odabran je proljetni Promohotel, jer je jedan od sektora koji koriste drvo upravo turizam i javna nabava.
- U sklopu kampanje u ovoj će se godini održati i niz stručnih skupova na temu veće uporabe drva u graditeljstvu, opremanju hotela i ugostiteljskih objekata te interijera, dodaje Sandra Hižak, voditeljica Drvnog clustera sjeverozapadne Hrvatske.
- Taj je segment zanimljiv ne samo za drvnu industriju, nego i za cijelo hrvatsko gospodarstvo. Zelena javna nabava izravno utječe na održavanje i zaštitu okoliša te potiče razvoj malog poduzetništva. Osim toga, ona je i energetski učinkovita, a time smo i mi energetski neovisniji. Hrvatska je bogomdana za ekološku nabavu u cilju razvoja inovativnih ekoloških tehnologija i kvalitetnih proizvoda, rekao je Zdravko Pandžić, viši savjetnik u Upravi za sustav javne nabave.
Na pitanje koliko je ova inicijativa ekološki prihvatljiva u smislu očuvanja šuma, Hižak odgovara: »Na razini države Hrvatske šume upravljaju i gospodare našim šumskim gospodarstvom, što znači da na jedno posječeno stablo budu posađena dva«. Za rješavanje problema ilegalne eksploatacije šuma Pandžić smatra da treba povećati nadzor, a Hižak dodaje da je 80 posto šumskog gospodarstva u Hrvatskoj u vlasništvu države.
- To nije problem kolosalnih razmjera, jer se prvenstveno radi o malim parcelama, a da bi privatne šume bile ekonomski isplative privatni se vlasnici moraju udružiti, veli Hižak.
V. HABEREITER
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti