Hrvoje Klasić u Dnevnom boravku pulskog Rojca o događajima iz 1968. koji su uzdrmali svijet

Kultura
19.05.2018 08:50
D. Požarić
1
1
Povjesničar dr.sc. Hrvoje Klasić održat će predavanje na temu „1968. godina u Jugoslaviji i svijetu“ u utorak, 22. svibnja, s početkom u 20 sati u Dnevnom boravku Rojca u Puli.
Prošlo je pola stoljeća od događaja 1968. godine koji su uzdrmali svijet. Rijetko koja godina u 20. stoljeću sadrži toliko bitnih događaja, mijena, bunta i želja za promjenom. U cijelom svijetu mladi protestiraju, traže promjene i poboljšanje položaja u društvu. To je godina borbe za prava crnaca, prava žena, antiratnih prosvjeda. Na istoku 1968. obilježava intervencija zemalja Varšavskog pakta na Čehoslovačku i brutalno gušenje „Praškog proljeća“. U Jugoslaviji se događa prvo javno i masovno izražavanje nezadovoljstva – studentski prosvjedi. Studenti obustavljaju nastavu na fakultetima, izlaze na ulice, izdaju proglase i traže poboljšanje studentskih uvjeta, ali i poboljšanje općeg stanja u društvu. Svi ovi događaji imaju svoje specifičnosti, ali zajednički nazivnik im je želja za promjenom i poboljšanjem trenutnog stanja.
Dr. sc. Klasić docent je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Predaje kolegije vezane uz povijest 20. stoljeća i autor je knjiga „Jugoslavija i svijet 1968.“ i „Hrvatsko proljeće u Sisku“.
Nakon predavanja slijedi razgovor u kojem će se dotaknuti najbitnijih i najzanimljivijih trenutaka u 1968. godini.
Organizator događaja je Savez udruga Rojca. Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture, Grada Pule i Zaklade Kultura nova. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti