Hrvatska liga protiv raka obilježila 54 godine rada

Zdravlje
12.02.2021 08:43
D. Požarić
Ilona Sušac: ne smijemo zaboraviti da i riječi liječe i da je čovjek čovjeku najbolji lijek
Ilona Sušac: ne smijemo zaboraviti da i riječi liječe i da je čovjek čovjeku najbolji lijek
Hrvatska liga protiv raka povodom Svjetskog dana borbe protiv raka i završetka Hrvatskog tjedna borbe protiv raka održala je virtualno psihoonkološko savjetovalište pod nazivom Više znanja, manje raka. Ovim projektom na kojem su hrvatski liječnici podijelili najnovija iskustva o borbi s rakom u nikad izazovnijoj protekloj godini, Hrvatska liga protiv raka ujedno je obilježila i 54 godine uspješnog djelovanja. Stručnjaci su istaknuli kako je onkološka, ali i psihološka terapija, nikad važnija u ovim teškim vremenima pandemije koronavirusa i katastrofalnih potresa koji su pogodili našu zemlju te samim time značajno otežali životnu borbu onkološkim pacijentima.
-U daleko boljoj poziciji su onkološki pacijenti koji su prošli najteži oblik liječenja i koji trenutno nemaju znakova zloćudne bolesti. S posebnom pažnjom, razumno i promišljeno treba postupati s onima kojima je zloćudna bolest prisutna u organizmu i kojima onkološko liječenje ulijeva nadu u izlječenje, duži i kvalitetniji život. Njima trebaju dati prednost i oni koji su prošli to iskustvo i oni kojima je to posao, ističe spec. onkologije i radioterapije Ilona Sušac te dodaje -Iako su oči svih uprte u medicinske uređaje i lijekove, ne smijemo zaboraviti da i riječi liječe i da je čovjek čovjeku najbolji lijek.
U virtualnom psihoonkološkom savjetovalištu Više znanja, manje raka koji financira EU socijalni fond u sklopu promocije zdravlja i prevencije bolesti sudjelovala je i doc. dr. Lovorka Brajković, psihologinja koja je govorila o psihološkoj pomoći i podršci onkološkim bolesnicima - od dijagnoze do izlječenja. Matej Meštrović kao muzikoterapeut i pijanist istaknuo je važnost muzikoterapijskog savjetovanja onkoloških bolesnika i članova obitelji u smanjivanju stresa. Doc. dr. Domagoj Eljuga, spec. kirurg predstavio je psihoonkološko savjetovanje bolesnica prije odlaska na operaciju raka dojke dok je dr. Neda Ferenčić Vrban, spec. školske medicine govorila o psihoonkološkom savjetovanju žena koje su oboljele od raka vrata maternice.
-Psihoonkološka podrška važan je i neizostavan dio multidisciplinarnog tima u prevenciji i liječenju zloćudnih bolesti. Stoga na današnji dan Hrvatska liga protiv raka s naglaskom na psihoonkološku podršku obilježava Svjetski dan bolesnika, istaknula je Neda Ferenčić Vrban, dr.med, glavna tajnica HLPR dok je prof. dr. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka zaključio da se nastoji pružati psihološku potporu onkološkim bolesnicima i članovima njihovih obitelji, makar i virtualnim načinom, jer je to u ovim teškim vremenima iznimno važno. (dp)
Hrvatska liga protiv raka dugi niz godina pruža psihološku pomoć svojim korisnicima u obliku radionica, predavanja, druženja, izmjene iskustava, a tijekom proteklog razdoblja ona je posebno usmjerena na pomoć onkološkim bolesicima i nihovim obitelima tijekom epidemije korona virusa i prirodnih katastrofa.
Liga nije samo humanitarna udruga koja se bori protiv raka i za dobrobit onkoloških bolesnika, već je i uspješan organizator brojnih kulturnih događanja, osobito koncerata. Tako su protekle obljetnice Lige proslavljene tradicionalnim koncertima hrvatskih renomiranih izvođača u uvijek do posljednjeg mjesta ispunjenoj KD Vatroslav Lisinski uz ovacije dirnute publike.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti