Hrvatska je Austrijancima inozemna destinacija broj jedan

Gospodarstvo
22.06.2018 14:52
D. Požarić
1
1
Prema istraživanju na uzorku od 800 ispitanika kojeg je proveo austrijski nacionalni auto-moto klub ÖAMTC, Hrvatska je vodeća inozemna destinacija na austrijskom tržištu. Na drugom i trećem mjestu su Italija i Španjolska, dok oko 18 posto Austrijanaca za glavni godišnji odmor ostaje u vlastitoj zemlji. U Turističkoj zajednici kažu da se radi o vrlo referentnoj studiji s usporedivim podacima prema metodologiji istraživanja koja se koristi unazad sedam godina. Fokus ovogodišnjeg istraživanja odnosio se na organizaciju godišnjeg odmora.
-Uoči glavnog dijela turističke godine ovo je odlična vijest za hrvatski turizam. Veseli podatak da smo Austrijancima broj jedan turistička destinacija. S ovog, nama iznimno važnog tržišta, godišnje ostvarujemo gotovo osam milijuna noćenja. Ovo je još jedna potvrda naših ciljano odrađenih i odlično prihvaćenih marketinških kampanja i PR aktivnosti na tom tržištu, osobito za pred i post sezonu, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić nadodavši kako očekuje nastavak pozitivnih trendova i rezultata turističkog prometa s austrijskog tržišta s kojeg smo u dosadašnjem dijelu godine ostvarili 440 tisuća dolazaka i 1,8 milijuna noćenja, odnosno rast od oko 6 posto u odnosu na isto razdoblje lani.
Istraživanje je također pokazalo kako dvije trećine Austrijanaca svoj duži odmor (do 14 dana) planira najmanje jednom godišnje, dok svaki četvrti ispitanik planira i dodatni kraći odmor (do 4 dana). Tijekom glavnog odmora od aktivnosti najradije biraju kupanje i sunčanje, a kao prijevozno sredstvo jednako koriste automobil (42 posto) i avioprijevoz (41 posto), što predstavlja rast udjela avioprijevoza kojeg je prethodnih godina birao tek svaki treći austrijski putnik. Hrvatska, odnosno gradovi Zagreb, Split, Dubrovnik, Rijeka i Zadar u ljetnoj sezoni letenja povezani su ukupno 31 redovnom i charter linijom, najviše s Bečom.
Podaci dodatno pokazuju kako Austrijanci godišnji odmor najradije organiziraju bez posredovanja agencija. Navedeno se posebice odnosi na segment mladih osoba koje intenzivno koriste Internet ili direktan booking, a navedene trendove prati i starija populacija jer čak 56 posto starijih od 60 godina također na ovaj način organizira svoj godišnji odmor.
Austrija u ukupnom hrvatskom turističkom prometu na godišnjoj razini ostvaruje udio od oko 8 posto, što ovo tržište svrstava na visoko treće mjesto tržišta s najvećim turističkim prometom, odmah iza vodeće Njemačke i Slovenije.
Također, Preko 60 posto Austrijanaca u Hrvatskoj su stalni gosti koji preferiraju smještaj u hotelima, zatim objektima u domaćinstvu te kampovima. Tijekom prošle godine austrijski turisti najviše su noćenja ostvarili u Rovinju, Poreču, Umagu, Medulinu i Malom Lošinju.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti