Hrvatska - Čile 1:0, Ančić sa 3:0 pobijedio Massua u tie-breaku trećeg seta

Sport
06.03.2009 00:00
D. Požarić
1
1
Prvi susret između Davis cup reprezentacija Hrvatske i Čilea završio je pobjedom Maria Ančića nad Nicholasom Massuom rezultatom 3:0.
Prva dva seta Ančić je dobio sa lakoćom, a u trećem je izgubio jedan servis što je na koncu dovelo do tie-breaka u kojem je Mario pokazao da je ipak kvalitetniji igrač. Nakon prvog teniskog meča ovako visokog ranga odigranog u Poreču, porečka se publika više neće opisivati kao kazališna, jer je našem reprezentativcu pružila gromoglasnu podršku u vrlo dobro popunjenoj dvorani na Žatiki.

Prvi set

Mario Ančić je prvi susret prvog kola Svjetske grupe Davis cupa između Hrvatske i Čilea započeo asem.
Prvi gem Ančić je dobio relativno lako, dok u drugom Massu svoj servis teško uspijeva izvući. Gotovo 10 minuta trajalo je neprekidno smjenjivanje Massuovih prednosti i Ančićevih izjednačenja, nakon čega je Čileanac ipak uspio sačuvati svoj servis.
Treći gem je Ančić također relativno lagano dobio za samo 4 minute. U četvrtom je gemu prvi put publiku „žešće“ podigao na noge fenomenalni returnom, nakon kojeg je Massu odigrao aut. Bilo je to za 15:40, nakon čega Massu ponovno griješi i po prvi puta gubi svoj servis. Rezultat je 3:1 za Ančića.
U petom je setu Massu izjednačenjem na 15:15 zaprijetio u pokušaju da odmah vrati servis, ali Ančić novim asem vraća kontrolu nad mečem, a odmah je uslijedio i sljedeći as za 40:15.
U šestom se gemu Nicholas Massu nije dao iznenaditi pa je poveo sa 40:15, ali je Ančiću ipak uspjelo na trenutak ga iznenaditi i smanjiti na 40:30. Nakon lošeg Massuovog servisa Mario ipak nije uspio iskoristiti priliku za izjednačenje, pa je Massu smanjio na 4:2.
Sedmi gem je Mario Ančić lako dobio i najavio osvajanje prvog seta, a u osmom je krenuo silovito i oduzeo prva dva Massuova servisa. Massu pod velikim pritiskom publike uspijeva osvojiti bod, ali nakon toga loše servira što Ančić iskorištava i prijeti sa 15:30 i 15:40, nakon čega Massu ipak smanjuje na 30:40.
Nakon promašenog prvog servisa Čileanac je odigrao izvrsnu paralelu kojom je Ančića izbacio iz ravnoteže, te se nakon 40:40 odličnim servisom vratio u meč i osvojio prednost. Nakon jednog auta, Massu gubi koncentraciju i čini dvostruku servis pogrešku za Ančićevo vodstvo. Smjenjuje se nekoliko Ančićevih prednosti i izjednačenja, a Massuu je sve teže pogoditi prvi servis. Prilično napeti osmi gem završava izvrsnim Massuovim servisom i rezultat je 5:3.
I deveti gem Mario Ančić započinje izvrsnim as servisom, a Massu griješi i brzo je 30:0 za Ančića. Nakon toga Massu opet griješi, a prva set lopta završava u autu. Jakim udarcima sa osnovne linije Ančić je Massua natjerao na pogrešku i prvi set je osvojen.

Drugi set

 Drugi set je bio ravnopravan do 2:2 i trećen Massuovog servisa, kad je Čileanac polako izgubio koncentraciju i dozvolio Ančiću da povede 15:30. Nakon protesta kod suca, Massua nervoza nije napustila, pa je promašio jednu paralelu i nakon toga napravio dvostruku servis pogrešku koja ga je koštala prvog breaka u drugom setu.
Nakon toga Ančić upada u malu krizu servisa pa Massu vodi 0:30, no Mario izjednačuje sa dva izvrsna servisa, od kojih je jedan bio as. Massu je izuzetno nervozan i nakon izgubljenog boda snažno lansira lopticu o pod, a Ančić as servisom povećava vodstvo u drugom setu na 4:2.
Publika je po prvi put glasno protestirala kad je Massu reklamirao jedan aut koji je možda i postojao, ali ga sudac nije dosudio. Massu se oporavlja i vodi 30:15, a Ančić njegov četvrti servis savršeno vraća i dijagonalom osvaja bod za 30:30. Ipak Massu uspijeva isprovocirati Ančićeve pogreške sa osnovne linije pa ovoga puta ništa od breaka.
No, nakon toga Ančić bez previše problema privodi drugi set kraju i rezultat je 2:0. 

Treći set

Prvi gem trećeg seta Ančić je odigrao mirno i bez previše problema osvojio vlastiti servis za 1:0, dok je u drugom dobro namučio Massua. Kod 40:40 Čileanac dobro odigrava jednu za njega opasnu dijagonalu i pogađa. Nakon toga odlično servira, a Mariju Ančiću je lov na takav udarac bio nemoguća misija. Rezultat nakon drugog gema u trećem setu je 1:1, što daje nadu da bi meč ponovno mogao postati rezultatski zanimljiv.
Treći gem na vlastiti servis Ančić također ležerno "posprema" u svoj džep, a oduzima i prvi Massuov servis. Nakon drugog servisa Čileanca, Ančić plasira jednu paralelu koju sudac dosuđuje "unutra", na što Massu još jednom burno reagira kod suca, zajedno sa svojim trenerom. No, sudac ne mijenja odluku, a publika burno negoduje. Gem postaje vrlo zanimljiv pred sam kraj, kad se smjenjuju lijepi poeni sa obje strane, ali Massu je previše nervozan pa mu smeta i svaki zvuk u dvorani. Zapravo se pokušava skoncentrirati za pobjedonosni poen u gemu, pa i hrvatski izbornik protestira kod suca.
Nakon toga Ančić izjednačava, a Massu se nakon drugog servisa vraća u vodstvo. Čileanac ponovno ne može održati koncentraciju kod dugih izmjena lopti pa dva puta za redom prebacuje Ančićevu osnovnu liniju i dovodi se u šansu da izgubi servis. No, spašava se izvrsnim servisom.
Nakon toga promašuje prvi servis i dovodi Ančića u prednost. Massu ponovno promašuje prvi servis, Ančić izvrsno vraća ali nakon druge izmjene udarca ne uspijeva pogoditi kut igrališta i rezultat je ponovno izjednačen. Massu dolazi u prednost nakon Ančićevog neuspješnog izlaska na mrežu, a Massu ponovno promašuje prvi servis. Ipak, nakon drugog osvaja gem.
Dijagonala koju je Massu uputio prema kutu igrališta Ančić je propustio, ali je dosuđena "dobra" lopta pa je hrvatski izbornik protestirao kod suca. Nakon toga usliljedila je jedna fenomenalna izmjena lopti nakon koje je Čileanska klupa oduševljeno pozdravila Massuovo vodstvo od 30:0 na Ančićev servis. Nakon toga Mario izvrsno servira i osvaja bod, a u narednim je izmjenama bolju koncentraciju imao čileanski reprezentativac koji je osvojio prednost 40:15. Zatim Ančić pogađa as uz glasnu podršku sa tribina, ali nakon toga promašuje jedan "zicer" i gubi svoj prvi servis na susretu koji opet postaje rezultatski zanimljiv.
Massu dobro iskorištava svoje servise i osvaja šesti set "bez ispaljenog metka" s Ančićeve strane, nakon čega se Ančić oslobađa pritiska i lako osvaja sedmi set za rezultat 3:4 u korist Massua.
Massu svoj servis ne ispušta iz ruku, a Ančić servira još bolje: sa jednim as servisom i dva neuhvatljiva za Massua smanjuje rezultatski minus na 4:5 u pokušaju da napravi pritisak na Čileanca.
Massu u desetom gemu čini prvu greškuk i promašuje jednu paralelu, a odmah zatim popušta pod Ančićevim pritiskom i pogađa mrežu za 0:30, te se dovodi u tešku situaciju. Nakon još jednog izvrsnog returna, Ančić na žalost publike pogađa mrežu u trenutku kad mu je break već bio takoreći "u džepu". Nakon još jednog očiglednog auta, Massu i izbornik Chilea pokušavaju pritiskom na suce izmijeniti tok susreta, ali u tome ne uspijevaju, a publika žestoko negoduje. Ančić osvaja gem a Massu nastavlja sa nesportskim provociranjem i protestima kod suca.
Jedanaesti gem trećeg seta započinje Ančićevim promašajem i novom nesportskom gestom Massua koji nogom udara loptu prema mreži. Ančić sa lakoćom osvaja tri boda za 40:0, promašuje prvi servis, a nakon drugog Massu pronalazi rupu u njegovoj obrani i smanjuje na 40:15, pa na 40:30, a naposlijetku i izjednačava na 40:40.
Ančić izvrsno servira i Massu ne uspijeva uhvatiti brzu loptu, ali u sljedećem bodu hvata jednu teško uhvatljivu Mariovu loptu, te ponovno izjednačava. Nakon toga Ančić slaže dva izvrsna servisa u nizu i prelazi u vodstvo 6:5.
Dvanaesti gem Čileanac osvaja uz samo jedan osvojeni Ančićev bod i kreće se u tie-break. Ančić prvi servira dobro i oduzima Massuov drugi servis za 2:1. Na žalost, promašuje jedan napad i Massu izjednačava na 2:2, nakon čega je Massu nemoćan u pokušaju da uhvati Ančićev treći servis.
Massu nakon toga ne servira najbolje, ali Ančić griješi i dozvoljava mu da osvoji bod za 3:3, te za 4:3, a gubi i svoj prvi servis pa Massu vodi 4:3. Nakon toga Massu pogađa mrežu i Ančić stiže do vodstva od 6:4 uz gromoglasno navijenja sa tribina. Naposlijetku Ančić iskorištava priliku i oduzima Massuu servis osvojivši prvi bod za Hrvatsku.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti