Hrvati za cigarete i alkohol troše 470, a za obrazovanje 105 eura

Hrvatska i svijet
13.05.2009 00:00
D. Požarić
1
1
Piše: Adriano Milovan
Foto: Vladimir Ivanov/Cropix
ZAGREB - Prosječno hrvatsko kućanstvo za cigarete i alkohol godišnje potroši oko 470 eura, a za obrazovanje samo 105. Šokantan je to podatak iz istraživanja austrijskog RegioPlan Consultinga o potrošnji kućanstava u zemljama središnje i istočne Europe.
Ipak, Hrvati nisu izuzetak u regiji. Naime, slične udjele izdataka za cigarete i alkohol, koja doseže četiri posto ukupne potrošnje kućanstava, imaju i ostale zemlje u tranziciji obuhvaćene istraživanjem. I u njima su izdaci za obrazovanje na sličnoj razini kao i u Hrvatskoj, a to je samo jedan posto ukupne godišnje potrošnje kućanstava.
No, za razliku od njih, Hrvati manje troše na razonodu i odmor. Izdaci za te svrhe čine oko pet posto ukupne godišnje potrošnje hrvatskoga kućanstva, u Poljskoj i Slovačkoj ona doseže sedam posto, a u Češkoj i Sloveniji čak 11 posto.
Glavnina potrošnje prosječnog hrvatskog kućanstva odnosi se na hranu, što upozorava na malu kupovnu moć. Slična je situacija i u ostalim zemljama, no razlike među njima se kreću u rasponu od 17 posto u Sloveniji, preko 25 posto u Hrvatskoj, pa do čak 54 posto u Ukrajini.
Ipak, Hrvati razmjerno dobro stoje na tranzicijskoj potrošačkoj ljestvici. Istraživanje je pokazalo da smo po visini godišne potrošnje od oko 12.000 eura na drugom mjestu u regiji, iza Slovenije.

Trošimo 1000 eura mjesečno

  • od 900 do 1000 eura mjesečno troše Hrvati za privatnu potrošnju.To je na razini privatne potrošnje u Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj i Mađarskoj.
  • 214 eura za privatnu potrošnju mjesečno izdvaja prosječno kućanstvo u Ukrajini. To je pet puta manje od prosječnog hrvatskog kućanstva.
  • od 400 do 500 eura za privatnu potrošnju mjesečno izdvaja prosječno kućanstvo u Srbiji, Bugarskoj i Rumunjskoj.
  • 1700 eura za privatnu potrošnju izdvajaju Slovenci.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti