Hrvati u 2023. putovali više nego u predpandemijskoj 2019. godini

Hrvatska i svijet
27.11.2023 08:17
kb
PUsqO2nDj-putovanja.jpg
PUsqO2nDj-putovanja.jpg
Autor: MasterIndex | Mastercard
Hrvati u 2023. godini putuju više nego godinu ranije, a trend će se nastaviti i dalje, pokazalo je to najnovije istraživanje MasterIndex koje je za Mastercard provela agencija Improve u listopadu ove godine na uzorku od 1.018 ispitanika. Putovanja na odmor ostaju dominantna s udjelom od 60 %, dok su poslovna putovanja zastupljena s 40 %, a u prosjeku su ispitanici na odmor u godini dana putovali 4,6 puta, dok su na poslovni put išli 3,1 put. 

Učestalost putovanja 

Prema istraživanju, putovanja su doživjela značajan porast u 2023. godini u Hrvatskoj, čime je nadmašena čak i razina iz predpandemijske 2019. godine. 
Primjetan je porast broja putovanja na odmor unutar Hrvatske, s prosječnim brojem od tri putovanja u 2023. naspram 2,5 u prethodnoj godini. Sličan uzlet primjećuje se i u putovanjima unutar Eurozone, gdje je prosječan broj putovanja porastao sa 0,7 u 2022. na 1,1 u 2023. godini.
Kada su u pitanju poslovna putovanja, zabilježen je snažan porast putovanja unutar Hrvatske, a primjetan je i blagi porast u poslovnim putovanjima u Eurozonu. 

Planovi za zimska putovanja 2023.

Značajan skok u odnosu na prošlu godinu uočava se i u udjelu onih koji planiraju zimska putovanja u inozemstvo, bez obzira radi li se o jednodnevnim ili višednevnim putovanjima. Čak 46 % planira ove zime putovati u inozemstvo, što označava  porast od 9 % u odnosu na prethodnu godinu. Turistička putovanja u inozemstvo češće planiraju mladi u dobi od 18 do 29 godina (53 %), nešto je više žena u usporedbi s muškarcima kao i pojedinaca s primanjima višim od 1.200 eura. Također, planiranje ovakvih putovanja češće je među ispitanicima koji dolaze iz regija poput Istre, Primorja i Gorskog kotara (59 %) i Dalmacije (53 %).
Adventska putovanja u europske gradove najčešći su odabir naših građana. Gotovo svaki četvrti ispitanik planira odlazak na skijanje, dok svaki peti planira putovanje za doček Nove godine u neki od europskih gradova. 
Planirana adventska putovanja u europske gradove obično su kraća, trajanja do tri dana, dok većina skijaških putovanja traje do tjedan dana. Osim toga, više od polovice ispitanika koji planiraju putovati, planiraju odlazak van Europe i to na duže od osam dana.
Što se tiče putovanja unutar Hrvatske, 56 % ispitanika planira turistička putovanja unutar zemlje, slično kao i prošle godine. Ova putovanja češće planiraju osobe s višim stupnjem obrazovanja (62 %), visokim osobnim prihodima (iznad 1.600 eura - 65 %), te stanovnici iz regije Istre, Primorja i Gorskog kotara.

Plaćanja karticama u inozemstvu

Istraživanje je pokazalo da je prosječni iznos potrošen na putovanja u inozemstvo u svrhu odmora porastao u usporedbi s prethodnom godinom. Primjetan je rast od 93 eura, odnosno sa 664 eura u 2022. na 757 eura u 2023. godini.
Prosječni troškovi putovanja variraju prema dobi ispitanika. Mladi od 18 do 29 godina uglavnom troše do 300 eura, dok osobe od 30 do 39 godina češće imaju troškove između 501 i 1.000 eura. Stariji od 55 troše između 1.001 i 2.000 eura, dok oni od 40 do 55 godina troše između 501 i 2.000 eura.
Muškarci u prosjeku češće troše više od žena, a svaki četvrti ispitanik navodi trošak od 501 do 1.000 eura za putovanje u inozemstvo u svrhu odmora.
Gotovo polovica ispitanika planira platiti putovanja u inozemstvo debitnom karticom, dok se gotovina kao način plaćanja spominje kod 31 % ispitanika. Značajan udio (22 %) planira koristiti internet bankarstvo (e- ili m-banking).
- Čak 92 % ispitanika nosi svoje platne kartice prilikom putovanja u inozemstvo, pri čemu se kartično plaćanje koristi za 61 % svih transakcija u inozemstvu, ističe Gea Kariž, direktorica Mastercarda u Hrvatskoj. "Naša posvećenost osiguravanju transakcija i digitalnog okruženja pruža korisnicima osjećaj sigurnosti, jačajući povjerenje u digitalne interakcije i otvarajući put za daljnji razvoj."

O istraživanju MasterIndex

Online istraživanje MasterIndex u Hrvatskoj u listopadu 2023. godine za kompaniju Mastercard provela je agencija za istraživanje tržišta Improve, na uzorku od 1.018 korisnika bankarskih usluga u Hrvatskoj u dobi od 18 do 55 godina.

O kompaniji Mastercard (NYSE: MA) www.mastercard.com 

Mastercard je globalna tehnološka kompanija u platnoj industriji. Naša je misija povezati i osnažiti uključivo, digitalno gospodarstvo koje koristi svima, posvuda čineći transakcije sigurnima, jednostavnima, pametnima i pristupačnima. Koristeći sigurne podatke i mreže, partnerstva i strast, naše inovacije i rješenja pomažu pojedincima, financijskim institucijama, vladama i tvrtkama da ostvare svoj najveći potencijal. Uz povezanost u više od 210 zemalja i teritorija, gradimo održivi svijet koji svima otvara neprocjenjive mogućnosti.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti