HOK: Spriječiti divljanje cijena električne energije i plina za obrtnike i spriječiti inflatorni pritisak

Gospodarstvo
17.09.2023 08:20
D. Požarić
I dalje mjere ograničavanja cijene energije za obrtnike
I dalje mjere ograničavanja cijene energije za obrtnike
Autor: Pixabay
Na nedavno održanoj sjednici Vlade prihvaćen je peti paket mjera vriijedan 464 milijuna eura koji ima za cilj pomoći najugroženijima i spriječiti inflatorni pritisak. 
Jedna od ključnih mjera ovog paketa je zadržavanje istih cijena struje za malo i srednje poduzetništvo, što je u svom zahtjevu tražila i Hrvatska obrtnička komora. Nastoje tražiti dodatne mjere za ublažavanje rasta cijena plina, a posebno bi, kažu, podržali uvođenje sličnih mjera za kontrolu cijena plina.
Hrvatska obrtnička komora je uputila Vladi Republike Hrvatske zahtjev za nastavkom mjera pomoći vezanih uz ograničavanje cijena struje i plina za malo gospodarstvo. Istaknuto je kako nastavak pozitivnog trenda u hrvatskom obrtništvu neće biti moguć bez nastavka spomenutih mjera pomoći. Dapače, ukidanje spomenutih mjera pomoći bi za veliki broj obrta značio njihov kraj i nemogućnost isplativog poslovanja od kojeg žive brojni obrtnici, ali nerijetko i cijele njihove obitelji te njihovi zaposlenici.

HOK predlaže produženje mjera ograničenih cijena električne energije na isti način

-Važno je napomenuti da su računi za plin u nekim slučajevima narasli i do 600%, što predstavlja ozbiljnu prijetnju održivosti obrtništva, uslijed čega tražimo dodatne mjere za ublažavanje porasta cijena plina. Osobito bismo podržali primjenu istovrsnog modela koji je primijenjen i na električnu energiju, a kako bi se olakšao teret koji će potrošnja plina predstavljati tijekom nadolazeće jeseni i zime, kažu u HOK-u i dodaju da su spomenute mjere Vlade omogućile nastavak poslovanja za velik broj hrvatskih obrtnika, koji je rezultirao rastom broja obrtnika za 8% u odnosu na prošlu godinu i zapošljavanje 10.000 više osoba u obrtima.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti