Hoće li za doček Nove godine biti "fajrunta" u 03:00?

Lokalno
30.12.2005 00:00
Izvor: dp
D. Požarić
1
1
1
Hoće li doček Nove godine nakon 3 sata ujutro izgledati ovako?

Tragom priča i tračeva o obaveznom zatvaranju ugostiteljskih objekata krenuli smo se informirati kod gradonačelnika, njegova tajnika, te u Uredu za gospodarstvo i doznali da to nije točno ali da postoji «kvaka 22»

Već neko vrijeme gradom kruže priče o tome kako će ugostiteljski objekti svoja vrata u najluđoj noći morati zatvoriti u 3 sata ujutro, što je samo po sebi apsurd, osim možda u nekadašnjem talibanskom Afganistanu.
Slijedom tih priča, porazgovarali smo sa gradonačelnikom Poreča gospodinom Edijem Štifanićem, zatim sa gospodinom Danilom Sredanovićem, tajnikom Ureda gradonačelnika i naposlijetku sa gospođom Sandrom Mušković i gospodinom Vedranom Velenikom Ureda financije, proračun i gospodarstvo.

Gospodin Sredanović rekao nam je da će se program na gradskom trgu odvijati onako kako je objavljeno. Centralni događaj bit će koncert «Prljavog kazališta» koji bi se imao odvijati od 23:00 do 01:00 sati, nakon čega bi svirka i program trebali biti nastavljeni do 3 sata ujutro. No, kaže Sredanović, time prestaje samo službeni, organizirani dio zabave, nakon čega će se fešta nastaviti po ugostiteljskim objektima kako je to već uobičajeno.

Gospođa Sandra Mušković rekla nam je da se fešta ima odvijati prema ranijim odlukama Grada (službeni glasnik br. 06/02) koji određuje da za Badnjak i Silvestrovo svi hotelski i ugostiteljski objekti mogu raditi neprestano. Prema njenoj izjavi, Poglavarstvo u međuvremenu nije donosilo posebne odluke pa je stvar, što se zakona tiče, jasna.

To nam je potrdio i gospodin Vedran Velenik iz istog ureda.

Međutim, postoji «catch 22» odnosno «kvaka 22» kao iz istoimenog Hellerova djela:» Kada nisi rekao da te mi ne možemo kazniti?»

Jer, ni jedna odluka Gradskog poglavarstva neće spriječiti dežurne «redare» da histerično svakih 15 minuta zivkaju policiju radi povećane buke, kao što je to bio slučaj za Badnjak ove godine, nakon čega će policajci i inspektori izaći na teren i «uredovati», te su praktično otjerali goste iz mirnog i popularnog «Vertiga», baš kao što su na mjesec dana zatvorili kavanu «Dali» koja je obećavala dobar novogodišnji provod.

To, otprilike, znači da svatko tko to poželi, može zatvoriti svaki lokal koji mu se ne sviđa te da kvaliteta zabave u lokalu ne ovisi ni o sigurnosti, ni o kvaliteti ponude, nego o pukoj činjenici da u okolici postoji ili ne postoji histeričan netko sa previše vlastitih problema da bi ostatku naroda dozvolio da se nesmetano zabavlja.

Stvar bi bila smiješna da nije apsurdna. Dobro došli u turistički cvijet Hrvatske, u grad namijenjen zabavi, grad u kojem se za Novu godinu na prste jedne ruke može nabrojati otvorene hotele, grad u kojem se beskompromisno ubija svaka inicijativa koja bi ljudima omogućila dostojnu zabavu.

Vidmo se na Trgu, a nakon tri sata - vidjet ćemo.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti