HNS: Priopćenje za javnost

Lokalno
03.02.2005 00:00
Izvor: HNS/Mx
Mx
Mladi HNS – a Istarske županije jučer su održali redovitu mjesečnu konferenciju za medije. Nakon podržavanja peticije o izmjeni Pravilnika o polaganju stručnog ispita koju su organizirali studenti pulskog Filozofskog fakulteta, Mladi HNS – a obećali su da će razmotriti instrumente koji bi mogli pomoći oko promjene ovog Pravilnika. U sklopu toga poslano je u Sabor RH, molba Klubu HNS –a u Saboru da se vidi postoji li mogućnost da se promijeni taj Pravilnik. Na aktualnom prijepodnevu zastupnik HNS – a gosp. Nikola Vuljanić uputio je ministru Draganu Primorcu zastupničko pitanje o Zakonu koji regulira znanost, ali za odgovor nije dobio ništa konkretno. Ovo samo po sebi potvrđuje da Ministarstvo ne obavlja posao kvalitetno. Upravi zbog toga gosp. Vuljanić Nikola biti će gost tijekom veljače u Puli gdje će se organizirati tribina o stanju u obrazovanju i tražiti prijedloge studenata, profesora i svih osoba koje ova tema direktno pogađa.
Mladi HNS –a također da su vrlo zabrinuti imenovanjem gosp. Vladimira Grudena predsjednikom Povjerenstva za prosudbu svih programa o spolnom odgoju u školama. Ova zabrinutost proizlazi iz njegovih izjava, pogotovo da homoseksualizam izjednačuje sa bolešću. Na ovu je izjavu je i Liječnička komora reagirala smatrajući ove stavove suprotnim pravilima struke, te da oni izražavaju neprofesionalnost i neobjektivnost, što neupitno narušava znanstveni kredibilitet i doprinos radu Povjerenstva, kao i pravo na točnu informciju koju imaju učenici. Mladi HNS – a smatraju da je ovdje opet do izražaja došao kriterij stranačke preferencije, a ne kriterij stručnosti. Osuđujemo ovaj potez Vlade i tražimo smijenu gosp. Grudena s mjesta predsjednika Povjerenstva, jer smatramo da obrazovanje treba biti oslobođeno svake ideologije i osobnih stavova, te temeljeno isključivo na relevantnim informacijama.
Mladi HNS –a smatraju da je neprihvatljivo da dijaspora odlučuje o zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, kada ih se doneseni Zakoni i odluke te vlasti ne dotiču niti ih osjećaju na svojoj koži. Ne želimo potaknuti negativan stav prema Hrvatima u dijaspori jer to nisu zaslužili i nisu krivi za nastalu situaciju. Za takvu situaciju je kriv postojeći Zakon. Upravo na ovoj činjenici Mladi HNS – a pokrenuli su peticiju za ukidanje biračkog prava dijaspori na lokalnim, parlamentarnim i predsjedničkim izborima u RH. Peticija će krenuti iz Poreča u subotu 05. veljače na gradskoj tržnici sa početkom u 9 sati, a tijekom veljače će se obići ostala mjesta u Istri.

Glasnogovornik:
Leverić Alen
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti