HNS: Osiguranje besplatnih udžbenika prvi je korak gospodarskog napretka istre

Istra
28.07.2018 17:19
D. Požarić
Kristina Bulešić i Zvonko Liović
Kristina Bulešić i Zvonko Liović
Jučer je pred Osnovnom školom „Veruda“ u Puli održana tiskovna konferencija istarskog HNS-a na temu osiguranja besplatnih udžbenika za sve osnovnoškolce u Puli i ostalim lokalnim jedinicama Istre.
Predsjednik istarskog HNS-a Zvonko Liović i predsjednica pulske podružnice te stranke Kristina Bulešić predstavili su novinarima HNS-ovu inicijativu besplatnih udžbenika za sve školarce utemeljenu na gospodarskoj snazi Istarske županije, njenih gradova i općina, koji uz racionalan pristup i jasno određeni prioritet obrazovanja kao okosnice razvoja, mogu osigurati udžbenike a da to ne dovede u pitanje održivosti njihovih proračuna ili potrebe za uskratom nekim drugim društvenim skupinama. U HNS-u drže da je pitanje besplatnih udžbenika jednostavno pitanje određivanja prioriteta, a ne pitanje novca.
Kao primjer dobre prakse u Istri Liović je naveo Grad Umag, dok besplatne udžbenike na županijskoj razini dokazuje primjer Međimurske županije koju vodi HNS-ov župan Matija Posavec – u tamošnjim je općinama općinama i gradovima uz besplatne udžbenike osiguran i besplatan prijevoz za učenike osnovnih i srednjih škola. -Ako je to moguće u Međimurju, ne vidim razloga zbog kojih to ne bi učinila i Istra u kojoj su porezi po glavi stanovnika izdašniji u odnosu na one u Međimurju, zaključio je Liović.
Kristina Bulešić nadovezala se kako nakon upućenog prijedloga gradonačelniku Borisu Miletiću i svim vijećnicima Gradskog vijeća Grada Pule slijedi inicijativa pulskog HNS-a da netko od vijećnika Gradskog vijeća predloži inicijativu besplatnih udžbenika kao točku dnevnog reda već na slijedećoj sjednici, kako bi se o toj temi pokrenula šira rasprava i postigao konsenzus.
-Jedina naša namjera po pitanju prijedloga upućenog tijelima Grada Pule jest osiguranje besplatnih udžbenika za osnovnoškolce, a svi odgovorni koji će o tom pitanju odlučivati imaju slobodu izbora, te prihvaćanje odgovornosti za taj izbor i za svaku svoju odluku koja će, nadam se, biti u korist naše djece“, istaknula je na kraju svojeg obraćanja novinarima Kristina Bulešić. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti