#svetipetarusumi #histris #investicije

Histris mjesečno proizvede dovoljno struje za četrdesetak domaćinstava

Istra
24.01.2023 08:41
D. Požarić
Solarni paneli na gospodarskom objektu
Solarni paneli na gospodarskom objektu
U tvrtki za preradu mesa Histris iz Svetog Petra u Šumi doskočili su enormnim poskupljenjima: ne prerađuju samo meso hrvatskih farmi, već i proizvode struju dostatnu za četrdesetak kućanstava.
- Na krov zgrade proizvodnog pogona površine tisuću četvornih metara ugradili smo 225 solarnih panela i dobili solarnu fotonaponsku elektranu kapaciteta 100 kWh. Iako je mjesečna proizvodnja manja od naših potreba, smanjili smo potrošnju električne energije koju kupujemo i do 50%. Količina energije koju proizvodimo polovina je naše mjesečne potrošnje, kaže direktor prerade mesa Dalibor Matišić.
[photo-asset name="MC3k3G5mR-dalibor matišić_direktor histris.jpg"]
Vrijednost investicije je 135 tisuća eura, od čega je 80 tisuća utrošeno u izradu elektrane, a 55 tisuća u rekonstrukciju krova zgrade stare stotinu godina. Povrat investicije planiran je u roku od četiri i pol godine.
Maksimalno smo iskoristili površinu krova i stogodišnjoj zgradi dali novu vrijednost. Na najveće prepreke naišli smo u administraciji i u dobivanju potrebnih suglasnosti i dozvola. U planu je nadogradnja pogona, što uključuje povećanje kapaciteta solarne elektrane ugradnjom novih panela.
Histris je fotonaponske panele ugradio na proljeće, a do kraja 2022. godine tvrtka je proizvela 73 MWh. Maksimalna proizvodnja u jednom danu bila je 660 kWh.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti