Herak: Istra bi od koncesija dobila - ništa!?

Istra
25.08.2009 00:00
D. Požarić
Ivan Herak upozorava na nedorečenosti u novom zakonu
Ivan Herak upozorava na nedorečenosti u novom zakonu
Za Istru bi bilo problematično usvajanje Zakona o turističkom zemljištu u sadašnjem obliku, smatra bivši ministar turizma Ivan Herak koji je o toj temi, prema vlastitom priznanju, razgovarao proteklog vikenda na Brijunima s predsjednikom Stjepanom Mesićem. Naime, Herak pojašnjava da novi zakon predviđa da se sredstva od koncesija slijevaju u centralizirani fond, u koji bi najviše novca dolazilo upravo iz Istre, ali bi se vjerojatno, zbog političkih razloga, u nju vraćalo vrlo malo ili čak ništa.
Bivši ministar podsjeća da je 1999. njegovo ministarstvo u proceduru također uputilo zakon o turističkom zemljištu koji je definirao da bi općine, gradovi, te županija i država dijelili zaradu od koncesija, odnosno da bi svatko dobivao trećinu sredstava. No, taj zakon nikada nije ugledao svjetlo dana, već je nestao u bezdanima birokratskih ladica.
Turističko zemljište je, međutim, tema o kojoj se raspravlja već godinama, te zvuči prilično frustrirajuće kada stručnjaci u turizmu kažu da je novi zakon nedorečen. Herak tako, poput turističkih tvrtki i udruga, upozorava da u novom zakonu, koji bi uskoro trebao u drugo saborsko čitanje, nije definirano na koji bi se način obračunavala koncesija, odnosno koliko bi hotelijeri morali plaćati korištenje zemljišta. Herak kaže da je u zakonu koji je tadašnje Ministarstvo turizma predlagalo sve to bilo određeno. Uspoređujući novi zakon i onaj od prije 10 godina, bivši ministar turizma kaže da su oni u 70 posto toga slični, no da ovaj novi ipak pati od mnogih nejasnoća. (B. Ž.; D. Me)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti