HEP: I Rovinj od jučer na naponu od 20 kV

Istra
05.07.2018 08:11
D. Požarić
Rekonstrurirana trafostanica Turnina u Rovinju
Rekonstrurirana trafostanica Turnina u Rovinju
HEP-Operator distribucijskog sustava pustio je u rad rekonstruiranu trafostanicu 110/20 kV Turnina, čime je završen strateški projekt prelaska elektrodistribucijske mreže grada Rovinja i okolice s pogonskog napona od 10 kV i 35 kV na napon od 20 kV. Ukupna vrijednost projekata iznosi približno 18,5 milijuna kuna.
Uz predstavnike Hrvatske elektroprivrede d.d. i HEP ODS-a, svečanosti su prisustvovali predstavnici Istarske županije, Grada Rovinja i okolnih jedinica lokalne samouprave te izvođača radova.
-Svjesni smo važnosti turizma za istarsko i hrvatsko gospodarstvo. Zato je jačanje mreže u turističkim područjima ugrađeno u višegodišnje planove razvoja distribucijske mreže HEP ODS-a. Tako su, primjerice, ove godine završena ili su u tijeku ulaganja HEP-ODS-a u priobalju vrijedna oko 500 milijuna kuna, izjavio je Saša Dujmić, član uprave Hrvatske elektroprivrede d.d. na svečanosti u Rovinju, uz napomenu da ulaganja u priobalju u funkciji turizma čine samo dio ukupnih investicija HEP ODS-a, čiji plan za 2018. godinu u čitavoj Hrvatskoj iznosi 1,1 milijardu kuna.
Prijelaz mreže na 20 kV napon strateški je projekt HEP ODS-a koji se provodi na čitavom području Republike Hrvatske. Omogućuje dvostruko povećanje propusnosti mreže te četverostruko smanjenje pada napona i gubitaka u mreži. Radovi na prijelazu terenske jedinice Rovinj na naponsku razinu od 20 kV završeni su krajem svibnja 2018. i obuhvatili su 134 trafostanice, 56 km nadzemnih vodova i 97 km podzemnih (kabelskih) vodova. Ukupno je na više od 150 km mreže izvedena promjena naponske razine s 10 kV ili 35 kV na 20 kV. Time je ostvarena sigurnija opskrba električnom energijom grada Rovinja i okolice.
U Istri su na napon od 20 kV u potpunosti prešli Buzet, Poreč i Pazin, te djelomično Pula i Labin. Direktor pulskog HEP ODS-a Zvonko Liović rekao je da će u idućih nekoliko godina čitavo područje Elektroistre prijeći na naponsku razinu od 20 kV što će stvoriti uvjete za dugoročno stabilno napajanje sadašnjih i budućih potrošača električne energije u Istri, posebnu u sektoru turizma. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti