#IDS #politika #škole #nasilje

Helga Možé (IDS): Nasilje u školama je u porastu, mladi trebaju stručnu pomoć a javno zdravstvo 'puca po šavovima'

Hrvatska i svijet
24.05.2023 07:54
kb
Predsjednica Kluba žena IDS-a Helga Možé
Predsjednica Kluba žena IDS-a Helga Možé
Predsjednica Kluba žena IDS-a Helga Možé jučer je reagirala na incident u pulskoj Osnovnoj školi 'Tone Peruško', kojoj je osnivač Grad Pula. Učenik trećeg razreda navodno je ozlijedio učiteljicu i uništio dio školskog inventara, nakon čega je njegov otac, pozvan na razgovor nakon tog incidenta, prijetio učiteljici. Cijeli slučaj je prijavljen policiji, a drugi učenici su u strahu pohađati nastavu sada u ključnom razdoblju na kraju školske godine.
- Međuvršnjačko nasilje je u porastu – prijave o ovakvim i sličnim incidentima stižu sve češće iz mnogih škola. Odgovornost je svih razina vlasti – Vlade, Županije i Grada da pravovremenom reakcijom učinimo sve kako bismo našoj djeci omogućili neometan odlazak u školu i sretno djetinjstvo. Djeci je sve teže, ali nasilje nikada nije rješenje, poručila je Predsjednica Kluba žena IDS-a Helga Možé.
Možé je ukazala kako kraj godine uvijek stvara dodatnu napetost, no u kontekstu sve lošijeg mentalnog zdravlja djece i porasta nasilja u društvu uslijed pandemije te nedavne tragedije u Beogradu, upozorila je kako svi trebaju reagirati kako bi se nasilje preveniralo. 
- Stručnjaci upozoravaju kako je posljednjih godina broj uputnica za psihijatra kod djece i mladih povećan više od 280 posto, a na pregled kod psihijatra u javnom zdravstvu čeka se do tri mjeseca. Javni sustav 'puca po šavovima', stručnjaka nedostaje a mladi hitno trebaju pomoć, upozorava Možé.
- Vlada i nadležna ministarstva trebaju uložiti u senzibilizaciju učenika, ali i roditelja. Roditelji su uzor djeci i od njih djeca uče što je prihvatljivo a što neprihvatljivo ponašanje, zbog čega je rad s roditeljima dio rješenja. Mladi su budućnost Istre i cijele Hrvatske, zbog čega je ulaganje u njihovo psihološko zdravlje apsolutno neophodno. To će svakako biti jedna od okosnica IDS-ovih politika usmjerenih na mlade, koje ćemo razvijati sa strukom, zaključila je predsjednica Kluba žena IDS-a Helga Možé.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti