Helena Štimac Radin: Ustavni sud svojom odlukom zadao snažan udarac rodnoj ravnoteži

Hrvatska i svijet
25.09.2015 19:33
D. Požarić
Ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH Mr.sc. Helena Štimac Radin
Ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH Mr.sc. Helena Štimac Radin
Ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH Mr.sc. Helena Štimac Radin danas je medijima poslala priopćenje za javnost povodom Odluke Ustavnog suda o ukidanju sankcija za neuvođenje rodnih kvota.
-Odlukom o neustavnosti odredbe iz novog izbornog zakona da lista na kojoj nije zastupljeno najmanje 40% svakog spola nije pravovaljana Ustavni sud zadao je snažan udarac dugogodišnjim nastojanjima za uspostavom rodne ravnoteže u procesima političkog odlučivanja. Ova odluka ne samo da je vjetar u leđa sprječavanju bržeg uspostavljanja stvarne ravnopravnosti muškaraca i žena, već je jasno usmjerena i cementiranju političke podzastupljenosti žena kao jednog od najvažnijih indikatora neravnopravnosti spolova.
Ustavni sud jasno poručuje kako činjenica da udio žena u hrvatskom parlamentu koji se od 2000. godine do danas nije pomakao naprijed od 25% nije problem, da nije demokratski deficit. Proizlazi to iz njegova obrazloženja prema kojemu se navedena odredba ukida jer je nesuglasna u odnosu na opći razvitak višestranačkog demokratskog sustava kao najviše vrednote ustavnog poretka RH. Ali i ravnopravnost spolova je najviša vrednota ustavnog poretka koja ne samo da nije suprotna već je i kompatibilna općem razvoju višestranačkog demokratskog sustava te bi trebala biti njegov sastavni i obavezni dio. Navedeno je istaknuto u osnovnom strateškom dokumentu RH koji donosi Hrvatski sabor – Nacionalnoj politici za ravnopravnost spolova 2011.-2015. „nema stvarne demokracije bez uravnotežene zastupljenosti muškaraca i žena u procesima odlučivanja u političkom i javnom životu.“
Nažalost, trebamo ponavljati i dobro poznata stajališta Europske unije, Vijeća Europe i Ujedinjenih naroda da je nužno ubrzati promjene vezane uz povećanje političke participacije žena upravo u cilju poboljšanja načina funkcioniranja demokratskih društava. Teško bi bilo vjerovati da ustavni suci ne znaju kako je RH potpisnica UN Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena kao međunarodnom ugovoru sklopljenom u skladu s Ustavom i čini dio unutarnjeg poretka RH, a po pravnoj je snazi iznad zakona, i koja traži da se uvode posebne mjere u svrhu osiguranja jednakih prava za oba spola.
Tvrdnja Ustavnog suda da bi neprihvaćanje rodno neuravnoteženih lista imalo ograničavajući učinak na slobodu kandidiranja u praksi bi moglo značiti, kao što je to bilo na svim dosadašnjim izborima, da će ova sloboda važiti uglavnom za muškarce i tek marginalno za žene.
Ured za ravnopravnost spolova sa velikim je žaljenjem primio na znanje ovu odluku Ustavnog suda u čijem sastavu je 35% žena i čija je predsjednica žena.
Ured za ravnopravnost spolova poziva političke stranke i druge ovlaštene predlagatelje da unatoč ovakvoj odluci Ustavnog suda na izborima za Hrvatski sabor kandidiraju najmanje 40% žena odnosno podzastupljenog spola i time učine rodno osjetljiv demokratski iskorak, stoji u priopćenju za javnost. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti