HDZ povlači 'rasistički' plakat

Hrvatska i svijet
27.04.2013 08:08
B.Ž.
Jumbo-plakat koji je uzburkao strasti u Sisku
Jumbo-plakat koji je uzburkao strasti u Sisku
HDZ je odlučio povući plakat s kojim je u kampanju za lokalne izbore u Sisku krenula njime predvođena koalicija stranaka. Kako se može neslužbeno doznati, u središnjici stranke ocijenili su izgled plakata neprimjerenim, ali odlučno odbijaju optužbe da se radi o bio kakvom rasizmu. Iz HDZ-a su jučer poručili da ruka koja na plakatu drži zvijezdu petokraku sa srpom i čekićem "nije crna niti ima boju bilo koje ljudske rase".
HDZ-ova koalicija u Sisku koju, među ostalima, čine i HSPAS, te HSS i HSLS izvjesila je jučer u Sisku jumbo-plakat na kojem su uz poruku "Jednostavan izbor - sigurno sutra" prikazane dvije ruke: jedna je tamna, moguće tamnocrvena, odnosno krvava u kojoj se nalazi zvijezda petokraka sa srpom i čekićem, te druga nježnija i bijela, vjerojatno ženska, koja drži krunicu.
Na plakat je prva upozorila udruga Građanska akcija koja je na svom Facebook profilu objavila njegovu fotografiju, te usput optužila HDZ i njegove koalicijske partnere za rasizam jer im se učinilo da je ruka koja drži petokraku crna.
Glasnogovornica HDZ-a Silvana Oruč Ivoš izjavila je jučer da "HDZ ima jasne stavove po pitanju diskriminacije po bilo kojoj osnovi".
- I baš zbog toga podnijet ćemo kaznenu prijavu zbog povrede ugleda protiv Građanske akcije koja nas na svojim web stranicama uspoređuje s nacistima, rekla je Oruč Ivoš.
Građanska je akcija optužila HDZ i da po Sisku dijeli letke na kojima dvoje mladih, u udruzi smatraju da se radi o heavy metalcima, uz kreveljenje izviruju iz zvijezde petokrake i još usput neoprezno voze automobil. Na letku je poruka "Sisak ne želi u ovom smjeru - Svi za Sisak, za sigurno sutra".
Kandidat HDZ-a za sisačkog gradonačelnika je Dinko Pintarić, široj javnosti poznat zbog fotografija u kupaćim gaćicama na kojima pokazuje posljedice bavljenja body buildingom, te po tome da ga je svojevremeno nekadašnji premijer Ivo Sanader izvrijeđao pred kamerama za vrijeme službenog posjeta Sisku. (Z. CRNČEC/NL)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti