HDZ: Grad i hotelijeri trebaju financirati udžbenike za sve školarce

Lokalno
10.09.2015 12:46
D. Požarić
Tajnik porečkog HDZ-a Dražen Prgić i član predsjedništva Robert Đaković
Tajnik porečkog HDZ-a Dražen Prgić i član predsjedništva Robert Đaković
Porečki se HDZ na jučerašnjoj konferenciji za novinare ponovno osvrnuo na temu sufinanciranja udžbenika. Tajnik gradske organizacije Dražen Prgić kaže kako se u HDZ-u ne mogu oteti dojmu da Grad Poreč svojim školarcima ne želi financirati udžbenike. IDS i HSU kao njegov koalicijski partner u više su navrata istakli da se u proračun slilo više sredstava nego je planirano, i dok se u medijima ovih dana može čuti kako drugi gradovi i općine, čak i oni sa manjim proračunima, svojim mališanima osiguravaju besplatne udžbenike, Poreč to ne čini.
Prgić kaže kako je u razgovoru sa roditeljima primijetio nezadovoljstvo odnosom Grada prema školarcima. Mnogi gradskoj upravi predbacuju 50 tisuća eura za Severinin koncert, dok za udžbenike nema novaca.
-Već dvije godine ustrajemo na tome da se svoj djeci omoguće besplatni udžbenici, a smanje sredstva za reprezentaciju i političke stranke, za što IDS i HSU nisu imali sluha. Zanimljivo je i to da je protiv naših amandmana glasala Nezavisna lista Snježane Mekote, rekao je Prgić, zaključivši kako će na sufinanciranju udžbenika ustrajati i dalje.
Nije se Prgić pohvalno izrazio ni o postojećem modelu sufinanciranja udžbenika za roditelje djece u socijalnoj potrebi. Oni, kažu, na udžbenike najprije moraju potrošiti novac i onda čekaju refundaciju od Grada, što im otežava život na početku školske godine.
Prgić je na sufinanciranje udžbenika p(r)ozvao i porečke hotelijere. -Neka se oko toga slože kao što su se lijepo složili kako sufinancirati Severinin koncert, kaže tajnik porečkog HDZ-a, i tako pokažu da im je stalo do djece od koje će neko u budućnosti biti njihov djelatnik ili menadžer.
Na pitanje vašeg novinara jesu li u HDZ-u izračunali koliko bi proračunskog novca trebalo izdvojiti za financiranje udžbenika svim školarcima te misle li da ih platiti treba jednako najsiromašnijima i imućnima, Prgić je odgovorio da se rad o oko milijun kuna, možda nešto više, dok razliku među imućnima i siromašnima ne bi pravio, jer među obiteljima školaraca ima najviše deset onih koji si udžbenike mogu priuštiti bez problema.
-Udžbenike je potrebno isfinancirati jedne godine, a sljedeće to nije potrebno, jer bi ih preuzela druga djeca. Ušteda bi se, kaže, ostvarila i u vidu popusta kod nabave velike količine udžbenika. Ako je problem u tome što prijedlog dolazi iz HDZ-a, pozivam IDS i HSU da ga prijedlog iznesu oni, a mi ćemo za njega sa zadovoljstvom glasati, zaključio je Prgić konferenciju za novinare.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti