Harač, rajo, harač: cijena najma parkirališta Vrtovi u nekoliko godina sa 88.000 narasla na vrtoglavih 600.000 kuna

Lokalno
10.05.2018 08:20
D. Požarić
Parkiralište Vrtovi nalazi se na državnom zemljištu
Parkiralište Vrtovi nalazi se na državnom zemljištu
Usluga Poreč i ove je godine Ministarstvu imovine predala molbu za najam parkirališta Vrtovi. Sredinom travnja stigao je pozitivan odgovor u kojem je stajalo da cijena korištenja od 1. travnja do 15. studenog iznosi 78.975 kuna mjesečno, odnosno ukupno oko 600.000 kuna. Do tog je iznosa država, rekli su nam u Uslugi, došlo nakon što je tvrtka Centar Akcija d.o.o. iz Zagreba izradila, a resorno ministarstvo revidiralo elaborat procjene tržišne vrijednosti nekretnine.
U komunalnom poduzeću i gradskoj upravi, kažu, nisu zadovoljni enormnim poskupljenjem (prošle je godine za istu namjenu Usluga državi platila 150.000 kuna), ali nisu mogli odbiti odluku ministarstva jer su Vrtovi, uz kronični nedostatak parkinga u ljetnim mjesecima i tijekom održavanja manifestacija, od vitalnog značaja za promet u gradu. Smanjuju se prometne gužve, protočnost vozila je veća, a relativno siguran parking, osim u vrijeme najvećih gužvi, imaju i građani odnosno pretplatnici.
Podsjetimo, za najam parkirališta Vrtovi državi je za 2014. i 2015. godinu plaćala 88.000 kuna, da bi u 2016. i 2017. cijena porasla na 150.000 kuna godišnje. Prošle je godine Usluga iz poslovanja parkirališta Vrtovi ostvarila prihod od 935.000 kuna, uz rashod koji je s ulaganjima i troškovima održavanja iznosio 547.000 kuna. No, ove će se godine sav prihod preliti u državnu blagajnu.
Zamoljeni za komentar, iz Usluge su nam rekli kako je neosporno da je manjak parkirališta danas jedan od osnovnih infrastrukturnih problema gradova. Sve veća prometna opterećenost i ovisnost o automobilima stvorili su potrebu za reorganizacijom prostora i površina namijenjenih parkiranju vozila. Za ovogodišnje je korištenje Vrtova potrebno izdvojiti veća financijska sredstva, zbog čega Usluga Poreč d.o.o. vjerojatno neće ostvariti značajniju financijsku korist od naplate parkinga na samoj nekretnini. No, značaj parkirališta za građane i turizam veći je od želje za dobiti, zaključuju u gradskom komunalnom poduzeću.
Neslužbeno doznajemo da je bilo razgovora i o tome da Grad otkupi zemljište, ali su očekivanja države prevelika.
Na pitanje zbog čega država tako skupo naplaćuje najam zemljišta nismo uspjeli dobiti suvisao odgovor. Ako uzmemo u obzir da je Ministarstvo imovine nedavno Gradu Splitu poklonilo stotinjak milijuna kuna vrijedne garaže i veći dio vojarne Dračevac, zaključujemo kako mjerila jednostavno nisu jednaka za sve. Pogotovo ako znamo da porečko gradsko komunalno poduzeće desetljećima o vlastitom trošku održava i dio zelenih površina kojima upravljaju npr. Hrvatske vode, pa i same Vrtove koji bi, da se državu pita, bili tek ledina zarasla u šikaru. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti