Gradonačelnik uzeo breakerima i dao "motovcima"

Lokalno
09.01.2009 00:00
D. Požarić
USB-ovci su ovako pokušali privući pažnju vijećnika
USB-ovci su ovako pokušali privući pažnju vijećnika
POREČ - Jednim od sedam gradonačelnikovih amandmana, koji su postali dio proračuna, novac predviđen za USB (udrugu mladih Urbana subkulturna baza) smanjen je za 30 tisuća kuna, što je dodano udruzi mladih MOT 08, studiju za izvedbene umjetnosti, registriranoj prije dva mjeseca. Je li smanjenjem dotacije jednoj udruzi ugrožen njen plan rada da bi se pomoglo stati na noge drugoj? Nije li taj novac mogao biti odvojen iz nekog drugog izvora umjesto da se stvara prilika za lošu krv među udrugama mladih? Što je MOT 08?
Obje su udruge nastale iz porečkog Društva Naša djeca. USB su u rujnu 2006. godine osnovali nekadašnji DND-ovci jer su narasli, postali punoljetni i prerasli DND. MOT 08 nastao je odvajanjem jedne plesne skupine učenika osnovne škole iz plesne radionice DND-a. Djeca okupljena u MOT-u imaju, očito, veće ili drugačije plesne ambicije od one u ostalim plesnim grupama u DND-u, ali nije rečeno da neće u budućnosti nastaviti suradnju kao USB-ovci koji svoja znanja i vještine prenose na manju djecu. Redovni programi USB-a su plesne, žonglerske, breakerske i radionice uličnog teatra, međunarodno break dance nadmetanje East coast-West coast i Teen kamp. Lani su iz proračuna dobili 130 tisuća kuna, a ostatak novca za svaki program pojedinačno traže od sponzora, kaže nam koordinator, breaker Darko Žiković Dačo.
MOT 08 vodi David Belas.
- Imamo oko 50 članova, zapravo članica i jednog dječaka. To su sve djeca od petog do osmog razreda osnovne škole, ali je cilj istaknut u programu koji sam ja napravio - da to bude udruga koja će prvenstveno okupljati srednjoškolce zainteresirane za izvedbene umjetnosti, prvenstveno ples koji je spoj sportske ritmike i suvremenog plesa. To je nešto novo u Poreču i bio bih više nego zadovoljan da iz kreativnog pogona ove udruge izađe jedna profesionalna plesačica. U svakom slučaju, suradnja udruga koje postoje u gradu više je nego važna i potrebna, pogotovo zato što je program MOT-a postavljen na duge staze. Jedino zajedno možemo utjecati na to da gradske vlasti progledaju i da udrugama daju novac prema programima, odnosno što više programa, to više novca, a ne da se stalno vrti jednak iznos, kaže Belas.
Grad se načelno od financijskih potreba novih udruga brani tako da im u prvoj godini rada daje samo simboličnu financijsku potporu, a nakon toga izdvaja se iz proračuna prema planiranim programima. MOT 08 je amandmanom gradonačelnika dobio ukupno 35 tisuća kuna proračunskog novca. To je gotovo dvostruko veći iznos od onoga što su u prvoj godini rada dobili USB-ovci. To otvara sumnje da se gradske vlasti iz nekog razloga nejednako odnose prema udrugama. Gradonačelnik pak kaže da su im dodatna sredstva odobrena zbog pojačanih aktivnosti. Doduše, treba reći da je 2006. godine, nakon žonglersko-breakerskih izvedbi pred gradskom vijećnicom i USB-u povećana prva dotacija iz proračuna s deset na dvadeset tisuća kuna (oni su, istina, tražili 207 tisuća).
Pitamo gradonačelnika je li MOT u povlaštenom položaju u odnosu na USB i zašto se za novu udrugu mladih novac morao oduzeti postojećoj umjesto da se za taj iznos povećaju dotacije kreativnim mladim snagama.
- Želimo se prema svima jednako odnositi, ali željeli smo da iznos novca koji je u proračunu predviđen za kreativne udruge mladih ostane jednak, da se ne povećava. Zato smo skinuli USB-u i dali MOT-u. Ta nova udruga okuplja 50 ili 60 članova, uglavnom djece sedmih i osmih razreda osnovne škole i srednjoškolaca, dakle granične su dobi u odnosu na DND i USB. USB će dobiti prostor ispod novih učionica Osnovne glazbene škole, a MOT pokraj kuglane u Domu obrtnika. Za kreativne potrebe mladih bit će na raspolaganju i dvije manje prostorije u novoj dvorani na Žatiki, pa ćemo vidjeti kome je prostor najpotrebniji, odnosno može li se kombinirati da ga koristi više grupa. Teško je arbitrirati među udrugama jer, kada ih pitamo koliko im često treba prostor, svi bi vježbali svaki dan i u isto vrijeme, poslije školske nastave, kaže gradonačelnik.
S. MATEJČIĆ

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti