Građanska inicijativa "Probudimo ćićarijsku gorsku vilu"

Istra
02.12.2012 14:42
D. Požarić
Postavljeni putokazi
Postavljeni putokazi
Članovi planinarskog društva "Glas Istre" Pula su, nakon svečanog obilježavanja 30. godišnjice postojanja, nastavili potpomagati aktivnosti Općine Lanišće i njenih preostalih žitelja koji se trude u tom prekrasnom kraju obnoviti poslovnu i životnu dinamiku te otrgnuti od zaborava bližu i daljnju povijest, bremenitu plemenitim i tragičnim sudbinama i događajima.
Radi se o uređenju planinarskih putova i postavljajnju putokaza u nastojanju oživljavanja i popularizacije ruralnog područja najveće općine u Istarskoj županiji, tijekom kojeg su obnovljeni stari putovi koji povezuju naselja Račja Vas, Rašpor, Trstenik, Lanišće i Brgudac sa atraktivnim ćićarijskim vrhovima Gomila, Orljak, Brajkov vrh i Županj vrh. Postavljeni su putokazi na raskrižjima planinarskih putova kako bi posjetiteljima omogućili ugodne izlete do planinarskih i izletničkih ciljeva kojima Ćićarija obiluje. Također je organiziran tečaj za rad sa GPS uređajima te snimljeni GPS tragovi planinarskih putova koji će se koristiti za popunu baze podataka Hrvatskog planinarskog saveza te tiskanje planinarskih i turističkih zemljovida.
U provedbi spomenutih aktivnosti sudjelovalo je 60 planinara te je utrošeno preko tisuću sati volonterskog rada, a provode se zahvaljujući financijskoj potpori Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Prekrasan pogled sa vrha Orljaka (1106m)

Popevši se na vrh Orljak (1106m) za bistrog vremena možete uživati u pogledu na cijeli planinski greben Ćićarije, od Slavnika na sjeverozapadu pa do Vojaka na jugoistoku. Vidi se i vršni dio slovenskog Snežnika s poprečnim dolinama iz kojih se diže jutarnja magla. Nije čudno da je ovdje nikla najviša prapovijesna gradina u Istri. Taj tihi gorski kraj godišnje posjećuje veliki broj izletnika, planinara i turista. Tu se nalazi preko 100 kilometara planinarskih staza i dvije planinarske kuće, Žbevnica i Korita. U proljeće staze su prepune roza-crvenih božura, a nerijetko nailazimo i na medvjeđe tragove.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti