Građani Poreča protiv bespravno postavljenih antena na poslovnom centru LaCop

Lokalno
04.02.2009 00:00
D. Požarić
Odašiljači na tek nekoliko metara od stanova
Odašiljači na tek nekoliko metara od stanova
Odašiljači na tek nekoliko metara od stanova
Bespravno postavljene antene na poslovnom centru Lacop još uvijek nisu uklonjene iako je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva to naložilo u srpnju prošle godine, požalili su nam se stanari okolnih kuća. Sporne se antene nalaze na nekoliko metara od njihovih domova te su, zabrinuti zbog štetnih zračenja koja uzrokuju, lani u više navrata odlučili nadležnim službama ukazati na ovaj problem, ali se do sada ništa nije riješilo.
– Sve je počelo prije više od tri godine kad je »niknula« prva antena, druge su dvije postavljene prije dvije i pol godine. Sada ih na zgradi ima ukupno šest. Posljednja je postavljena u jedno nedjeljno popodne, gotovo u tajnosti. Tek nakon toga u novinama je izašla obavijest da se pozivaju vlasnici susjednih parcela da se očituju o postavljanju antene operatera Tele2 na zgradi Lacop. S time se naravno, nismo složili, priča Dragica Dika, jedna od stanarki.
Njezina se kuća, u kojoj živi nekoliko obitelji s malom djecom, nalazi na nekoliko desetaka metara od antena a ono što ju najviše brine je štetnost zračenja kojoj su svakodnevno izloženi. Njezinu priču potvrđuju Mario i Điliola Leporiz, također stanari susjedne zgrade. Oni su lani pokrenuli peticiju u kojoj je prikupljeno 218 potpisa građana, susjeda Lacopa i vlasnika poslovnih prostora u njemu, kojom traže da se antene uklone u što kraćem roku.
Sve je proslijeđeno u gradsku upravu i kasnije građevinskoj inspekciji u Pazin. Naime, prema Prostornom planu grada Poreča, antene i slični uređaji viši od 30 metara moraju biti udaljeni najmanje 400 metara od građevinskog područja, dok stupovi niži od pet metara moraju biti udaljeni najmanje 50 metara.

Više od 200 potpisnika peticije

Điliola i Mario Leporiz
Leporiz je također jedan od suvlasnika prostora u Lacopu i pita se kako je moguće da je antena postavljena bez njihova znanja, o čemu smo upitali Mirjanu Tošić-Sloković, direktoricu gradske tvrtke Stan, zaduženu za upravljanje tom zgradom.
– U zgradi ima oko sedamdesetak suvlasnika koji su prije otprilike tri godine bili pozvani da se očituju o postavljanju antena. Iako je bilo dosta rasprave, većina ih je pristala pod uvjetom da se ishoduju potrebne dozvole. Ipak, odluka ovisi o većinskom vlasniku zgrade, u ovom slučaju Konzum, a ne o broju suvlasnika. Za sada dva operatera imaju odobrenje suvlasnika, kaže Tošić-Sloković. Suvlasnici, navodi, mogu ponovno sazvati sastanak i razmotriti odluku te, ukoliko se dogovore, otkazati ugovor o postavljanju antena.
Iz pisanog odgovora Ministarstva doznajemo da je »građevinska inspekcija donijela rješenje o uklanjanju bespravno postavljene bazne stanice za investitore T- Mobile i Tele2. Prema saznanjima ove inspekcije, do danas nije riješen zahtjev investitora za ishodovanje građevinske dozvole od 20. studenog 2006. godine koji je u nadležnosti županijskog odsjeka za prostorno uređenje i gradnju, ispostava u Poreču«. Glasnogovornica Ministarstva Kata Gojević dodaje da je činjenica da su investitori dali zahtjev za izdavanje građevinske dozvole i kada bi nadležni ured izdao dozvole ili ih odbio, Ministarstvo bi moglo poduzeti potrebne mjere.
- Neriješeni zahtjevi Tele2 i T-Mobilea podneseni su u našoj ispostavi, ali imamo puno predmeta i samo jednog referenta koji radi na njima. S obzirom na to da se radi o predmetu od javnog interesa u roku od 30 dana počet ćemo rješavati ovaj slučaj, kaže Dragan Miletović, pročelnik gradskog odjela za prostorno uređenje. Dodaje da rješavanje slučaja ne znači da će zahtjev biti i odobren.

Operateri: Očekujemo građevinske dozvole

Kako doznajemo iz odgovora sektora za odnose s javnošću i interne komunikacije T-Mobilea, zahtjev za građevinsku dozvolu predali su u rujnu pretprošle godine.
»Budući da očekujemo pozitivno rješavanje zahtjeva u skorom roku, do konačnog rješenja ne planiramo poduzimati daljnje korake. Za navedenu baznu postaju Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi izdalo je rješenje o uporabi«, stoji u odgovoru T-Mobilea. Dodaju da su u skladu s pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja provedena potrebna mjerenja, a rezultati pokazuju da su sve mjerne veličine ispod dopuštenih razina te da bazna stanica zadovoljava postavljene uvjete. Sličan je odgovor stigao i iz tvrtke Tele2 koji su zahtjeve za izdavanje dozvole podnijeli prije tri godine.
»Uz zahtjev smo priložili Procjenu zračenja izrađenu od strane Ministarstva zdravlja i socijalne skrbi, ovlaštene pravne osobe koja je pokazala da na šest najizloženijih točaka nema opasnosti za život i rad ljudi. Mjerenje zračenja je u izradi. U više smo navrata pokušavali požuriti nadležne za izdavanje dozvole čak i putem požurnice resornog MZOPU-a, ali bezuspješno. Naši planovi izgradnje mreže uvelike su uvjetovani koncesijskim ugovorom koji smo potpisali s Republikom Hrvatskom i nisu nam dopuštali daljnje čekanje te smo pristupili izgradnji osnovne postaje«, stoji u odgovoru Valentine Junaci, voditeljice odnosa s javnošću Tele2.
Stvari se, dakle, ne miču s mrtve točke, pa su građani i dalje ogorčeni.
- Sve što želimo je da odgovorne službe rade svoj posao. Želimo mirno spavati, da nam djeca rastu bez opasnosti da jednog dana obole zato što su u mladosti bila izložena štetnom zračenju antena, dodaje Điliola Leporiz.

Antene pred Županijsku skupštinu

O problemu bespravno postavljenih antena na Lacopu raspravljao je i županijski Odbor za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i graditeljstvo te je odlučeno da se zatraži žurno uklanjanje ovih objekata, a na prošlotjednoj je sjednici izviještena i Županijska skupština. Zaključak je pred skupštinom iznio predsjednik Odbora Lino Dobrila u sklopu teme o izmjenama županijskog Prostornog plana što je, kako nam je potvrdio, prihvaćeno i kao jedan od zaključaka skupštine.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti