Grad Poreč uvodi embargo na odgovore koji vlasti ne "pašu"?

Lokalno
09.04.2009 00:00
D. Požarić
1
1
Sa približavanjem izbora se polako ali sigurno vraćamo u stara, zaboravljena vremena kad odgovori na novinarska pitanja stižu polako ili nikako, ovisno o tome sviđa li se aktualnoj vlasti ono što ih pitamo, te kakve bi im probleme odgovori mogli izazvati uoči izbora.
Ne bi to bilo toliko loše da nije - protuzakonito i, u najmanju ruku bezobrazno.
Pustimo na stranu priču o troškovima za prošlu feštu "Poreč 24 sata", jer za to sam pomalo i sam kriv: gradonačelnik je nudio termin za razgovor, ja nisam stigao doći, poslije su nagrnule druge obaveze... riješit ćemo to, neće nikud pobjeći.
Problem su nešto aktualnije stvari. Primjerice, u nekoliko navrata pitamo što je sa projektom gradskog tiskanog mjesečnika koji je trebao izaći polovicom siječnja, dakle, prije gotovo tri mjeseca, a koji će gradski proračun stajati 150.000 kuna godišnje. Odgovora nije bilo sve do jučer, kad je najavljena presica na kojoj će se list predstaviti javnosti. Nije nam odgovoreno ni je li Grad već dao neki novac za taj projekt koji kasni.
Drugo važno pitanje je dugovanje Grada prema onima koji su odradili Svjetsko rukometno prvenstvo: gradonačelnik je u veljači i ožujku, kad su počela prva negodovanja zbog neisplaćenog novca, rekao da Grad nikad nikome nije ostao dužan, te će do 15. ožujka naknade biti uplaćene. Odgovora ni na to pitanje nema, po gradu se priča svašta: te jedni su dobili, drugi neće dobiti, te nitko nije dobio, te nema novaca... neki pričaju o tome da novac leži na računu gradskog poduzeća "Parentium", pa će biti isplaćen uoči izbora. Kome vjerovati ako novinari ne mogu dobiti odgovore na svoja pitanja? A grad je, u međuvremenu, postao jako dužan.
Tražili smo spisak stipendista koje stipendira Grad, te izazvali čuđenje "jer nam te podatke ne mogu dati". Otkad su podaci o porečkim stipendistima tajni? Rekli smo im neka se ne šale sa nama, nego neka nam daju podatke koje tražimo.
Naravno da to pitanje nismo postavili slučajno, već je do nas doprla informacija kako se stipendije dijele mimo propisa, po nečijoj privatnoj volji. A umjesto da gradski dužnosnici novinarima dadu pravu i pravovremenu informaciju kojom će demantirati glasine, oni ih svojim nezakonitim ponašanjem potiču.
Nismo dobili ni odgovor na pitanje kad ćemo ponovno imati Otvoreno s gradonačelnikom, a to odgađanje samo podupire mišljenje onih koji tvrde da tih susreta nema zato jer se Grad nema čime hvaliti, nego bi se, dapače, trebao braniti od raznoraznih "napada".
Pitali smo i po kojem osnovu svećenici dobijaju dozvolu za prolazak kroz rampu kraj gradske tržnice, kad je ona namijenjena dostavi. Pitali smo je li tako odlučio Grad ili Usluga, odnosno, tko je nadležan odlučiti o tome kome će se dati VIP kartice.
Odgovor nismo dobili ni na zahtjev da nam se dostavi popis dobavljača proizvoda i usluga za Grad za proteklu i aktualnu godinu, a razlog tome je naša želja da provjerimo informacije po kojima Grad u ogromnoj većini slučajeva posluje sa zaslužnim kadrovima iz, zna se, IDS-a.
Zašto još, dodatno, sumnjam u to da se radi o nekoj "muljaži"? Pa, zato jer je iz brojnih poziva na slikanja sa gradonačenikom, županom i drugima po gradilištima, otvorenjima i raznim drugim "pobjedničkim" i "pozitivnim" manifestacijama vidi da aktivnosti u crvenoj kući od cigle nisu zamrle, nego se, zapravo, radi o (namjerno?) ispremiješanim prioritetima.
Osim toga, u životu vrijedi i ona: "ja tebi, ti meni", pa ako već gospoda na vlasti očekuju od medija da ih slikaju i pišu im hvalospjeve kad to njima odgovara, onda je pažnju potrebno uzvratiti. Naročito prije izbora. Jer, mogli bi i mediji uvesti embargo na određen tip informacija, i nitko im to ne bi mogao zamjeriti. A političari neka se tada slikaju - sami.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti