Grad Poreč: smanjenim kamatama na kredite do 11,5 milijuna uštede u proračunu

Lokalno
16.01.2021 10:05
D. Požarić
Grad Poreč: smanjenim kamatama na kredite do 11,5 milijuna uštede u proračunu
Grad Poreč: smanjenim kamatama na kredite do 11,5 milijuna uštede u proračunu
Racionalnim upravljanjem i ugovaranjem povoljnijih kamata za već postojeće kredite kojima se financiraju kapitalne investicije poput gradnje dviju škola i dvorana, u porečkoj gradskoj upravi su, kažu, ostvarili 11 i pol milijuna kuna, što je dijelom olakšalo funkcioniranje gradskih sustava u kriznoj 2020. godini. Grad je, naime, lani uprihodio 40% manje sredstava, stoji u priopćenju.
Nakon uzastopnih smanjenja kamatnih stopa na kredite za izgradnju osnovne škole Finida i Žbandaj te dvorane Žatika od 2017. godine, Privredna banka Zagreb i Hrvatska banka za obnovu i razvoj su početkom 2020. prihvatile prijedlog gradske uprave za dodatno smanjenje kamata, čime su one s početnih sa 5% smanjene na 1,03% te s 2,25% i 2,50% godišnje na 1,1%, odnosno, 1,03% godišnje. Dodatno, ugovaranjem ranije otplate kreditnih glavnica za iste kredite, ostvarena je ušteda od dodatnih 12 milijuna kuna, kažu u Gradu.
- Od početka mandata trudili smo se maksimalno moguće racionalizirati poslovanje Grada, a da pritom održimo dostignute standarde i nastavimo s ulaganjima. Ovo su uštede koje osjećamo već sada, ali će ih osjećati i svi naredni gradski proračuni, do krajnje otplate kredita za velike projekte. Sad kad je 2020. godina smanjila prihode i sve potakla na štednju, zadovoljan sam da smo, usprkos svemu, uspjeli dovršiti one kapitalne projekte – uređenje dijela gradske rive i vrtić i jaslice u Dračevcu, te počeli izgradnju onoga u Žbandaju. I dalje ćemo odgovorno postupati s gradskim financijama te, sukladno mogućnostima, nastaviti investirati u potrebne projekte za još kvalitetniji život, rekao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti