Grad Poreč dobio Europsku povelju o radu s mladima na lokalnoj razini

Lokalno
28.01.2021 12:26
D. Požarić
Gradonačelnik Loris Peršurić potpisuje Europsku povelju o lokalnom radu s mladima
Gradonačelnik Loris Peršurić potpisuje Europsku povelju o lokalnom radu s mladima
Gradonačelnik Grada Poreča Loris Peršurić potpisao je danas Europsku povelju o lokalnom radu s mladima, priznanje koje je rezultat projekta strateškog partnerstva namijenjenog mladima pod nazivom „Europe goes local“, javljaju iz gradske uprave.
U ovom projektu Grad Poreč aktivno sudjeluje od jeseni 2019. godine. Riječ je o velikom međunarodnom projektu s ciljem poboljšanja kvalitete rada s mladima, posebice kroz jačanje suradnje između različitih dionika na lokalnoj razini – predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave, te osoba aktivnih u radu s mladima.
Poveljom se želi pridonijeti daljnjem razvoju rada s mladima na lokalnoj razini, prepoznati važnost kvalitetnog razvoja rada s mladima kao dijela lokalnih politika te ojačati međunarodne dimenzije rada s mladima na lokalnoj razini. Poveljom su definirana načela koja služe za usmjeravanje u radu s mladima, te preporuke za organizaciju što kvalitetnijeg rada s mladima.
Potpisana Povelja također jedan je od formalnih uvjeta za dodjelu certifikata „Grad za mlade“ na inicijativu Udruge gradova za koju se Grad Poreč planira kandidirati, budući da je javni poziv za dodjelu certifikata ovih dana u tijeku.
–Drago mi je zbog toga što smo postali potpisnici Europske povelje u ovom projektu namijenjenom mladima, ali i zato jer nam otvara daljnje mogućnosti da budemo grad u kojem se mladi osjećaju ugodno i gdje im se pružaju razne mogućnosti. Europe goes local je još jedan uspješan EU projekt za naš grad. Posebno posvećen radu s mladima i za mlade, međunarodnoj suradnji i suradnji na lokalnoj razini za bolji Poreč za sve, kazao je gradonačelnik Peršurić.
Grad Poreč-Parenzo u procesu je izrade Lokalnog programa za mlade za razdoblje od 2021. do 2025. godine. Riječ je o strateškom dokumentu namijenjenom mladima, koji će za cilj imati poboljšanje kvalitete života mladih. LPM Poreč-Parenzo 2021-2025 temeljni je okvir partnerskog djelovanja relevantnih dionika koji mogu utjecati na razvoj potencijala mladih u Poreču. Objedinjavat će sve potencijale, potrebe, probleme i mogućnosti mladih i za mlade koje su dostupne ili će biti dostupne u lokalnoj zajednici. Ovaj će strateški dokument sadržavati sveobuhvatan strukturni pristup izgradnji uvjeta za kvalitetan razvoj mladih – prioritete, mjere i aktivnosti u svim područjima djelovanja koja su obuhvaćena Nacionalnim programom za mlade, a odnosi se na obrazovanje, znanost i cjeloživotno učenje, zapošljavanje i poduzetništvo, aktivno sudjelovanje mladih i održivi razvoj zajednice, socijalnu uključenost, zdravlje i sport, mlade u ruralnim područjima, kulturu, rad s mladima, te mlade u europskom i globalnom okruženju.
Kako bi se što detaljnije i strukturirano mapirale sve potrebe, problemi, mogućnosti, potencijal i prijedlozi, proveden je velik broj raznih aktivnosti kao što su dvije ankete za mlade od 14 do 30 godina starosti s područja Poreča i pripadajućih naselja, radionica za mlade „Kako mogu sudjelovati u (G)radu?“, strukturirani intervjui s donositeljima odluka, predstavnicima javnih ustanova i organizacija civilnog društva, fokus grupe s mladima „Što TI misliš?“, seminari i fokus grupe s donositeljima odluka „(G)rad po mjeri mladih“, te su se u više navrata prikupljale i ideje na društvenim mrežama. Rezultati svih navedenih aktivnosti su prikupljeni i trenutno su u fazi obrade kako bi se uvrstili u izradu navedenog Programa. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti