Gordan Maras: Neplaćanja treba riješiti u godinu dana

Istra
06.05.2013 06:12
B.Ž.
Ministar Gordan Maras u pulskom Obrtničkom domu
Ministar Gordan Maras u pulskom Obrtničkom domu
Proteklog petka ministar malog poduzetništva i obrta Gordan Maras u sklopu posjeta Istri sastao se s ovdašnjim obrtnicima u pulskom Obrtničkom domu. Istarski obrtnici nisu krili zadovoljstvo što im je resorni ministar došao u posjet, ukazali su mu na tešku situaciju u kojoj se nalaze, a Maras je detaljno odgovarao na svako niza postavljenih pitanja.
Osvrnuo se i na predloženi Zakon o obrtu koji je, dugo očekivan, podignuo pravu buru među obrtnicima, ponajviše u samim komorama te zagrebačkoj središnjici. To je bio i razlog da Marasa zamolimo za razgovor na koji je on bez zadrške pristao.
- Istarski su Vas obrtnici sjajno dočekali, ali Vas čelništvo Hrvatske obrtničke komore ima na piku. Smatraju da ne predstavljate dobro obrtnike i da im ne dajete podršku, posebno nakon što niste došli na zagrebački skup posvećen Zakonu o obrtu.
- Da, slažem se da su nas obrtnici u Puli izvrsno dočekali, ali primaju nas dobro i drugdje. Inače, ja se obrtnicima itekako bavim, a nisam mogao prisustvovati skupu u Zagrebu jer me premijer pozvao u izaslanstvo u Mostar.
- Radi se zapravo o tome da HOK traži da se Zakon o obrtu povuče iz procedure.
- Mogu reći da mi taj zahtjev nije jasan. Puno stvari se mijenja na bolje za obrtnike i gotovo mi je nevjerojatno da oni traže povlačenje zakona koji će smanjiti odgovornost obrtnika njihovom imovinom. To je u stvari najveći problem koji obrtnici imaju, da prilikom rada garantiraju svojom djedovinom, kućom i stanom u kojima žive. A to smo htjeli izbjeći.
- Mnogi su blokirani, otpuštaju radnike zato što im nije isplaćen novac za odrađeni posao.
- Uveli smo zakon o rokovima plaćanja. Rok od 60 dana se mora poštovati. U prvih nekoliko mjeseci primjene zakona nelikvidnost je smanjena za oko pet milijardi.
- Koliko procjenjujete da bi ta situacija mogla još trajati?
- Morala bi se riješiti u godinu dana. Zakoni će se morati poštivati. Stavili smo sve instrumente pred poduzetnike da riješe svoje probleme. Inzistirat ćemo na plaćanjima u roku 60 dana. Ako će država to raditi, onda moraju svi na tržištu. Proteklih se godina upravo država prozivala za neplaćanje. Ova Vlada to neće podržavati i državna poduzeća će biti najuredniji platiše na tržištu. Kada država to bude radila nema razloga da to ne rade i poduzetnici. (razgovarala V. KAPELOTO, snimio D. MEMEDOVIĆ)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti