Goran Prodan iz Berlina: Hrvatska može pozitivno iskoristiti ovo ljeto

Gospodarstvo
13.03.2009 00:00
D. Požarić
Ulaz na berlinsko sajmište
Ulaz na berlinsko sajmište
[slika1d]»Uvjeren sam da spuštanje cijena turističkih aranžmana nije dobro rješenje jer će reakcija biti lančana i dugoročno negativna«, rekao je jučer Taleb Rifai, v. d. glavnog tajnika Svjetske turističke organizacije (UNWTO) zamoljen da komentira zahtjeve touroperatora upućene (i) hrvatskim hotelijerima za snižavanjem cijena ovogodišnjih ljetovanja jer buking ide loše. Rifaijeva je poruka hrvatskom turizmu da umjesto toga podigne kvalitetu i ponudi drugačiji proizvod, prilagođen novom profilu turista. »Dajte nešto različito od drugih«, sugerira on. Iako su UNWTO-ove aktualne prognoze turističkih kretanja za Europu najlošije i predviđaju pad od tri posto u odnosu na lani, Rifai smatra da Hrvatska nije u tako lošoj poziciji. »Hrvatska je dio turističkog Mediterana koji još uvijek raste, a blizu je glavnih europskih emitivnih tržišta. Mislim da to možete pozitivno iskoristiti i za ovo ljeto«, rekao je tajnik hrvatskim novinarima okupljenim na presici ove organizacije UN-a na berlinskoj turističkoj burzi ITB.
[slika2d]Krizni stožer UNWTO-a na današnjoj će sjednici razmotriti podatke o najnovijim kretanjima na turističkom tržištu, ali i trendove globalne ekonomske krize te možda revidirati svoje prognoze koje svjetski turizam u 2009. vide između stagnacije i pada od dva posto u odnosu na lanjskih rekordnih 924 milijuna međunarodnih turističkih dolazaka. Vjerojatno će procjena ići na niže jer još nema signala o zaustavljanju privredne recesije. Rifai i njegov pomoćnik Geoffrey Lipman istaknuli su da turizam donosi posao, potrošnju, ulaganja u infrastrukturu i razvoj, i tako može pozitivno utjecati na ostale privredne grane. Utoliko je UNWTO-ova preporuka premijerima i ministrima financija da stimuliraju turizam i da nikako ne uvode nove namete, već rasterete ovaj dio privrede od davanja i komplicirane regulative.
Tajnik UNWTO-a prekjučer je posjetio i hrvatski turistički štand na ITB-u te razgovarao s ministrom Damirom Bajsom.
[slika3d]- Dogovorili smo da njegov zamjenik oko 20-og ovog mjeseca dođe u Hrvatsku da bismo naš akcijski plan mjera za turističku privredu, koji pripremamo za Vladu, uskladili s najnovijim saznanjima UNWTO-a, izjavio je novinarima Bajs. Taj će plan Vladi biti predstavljen do kraja mjeseca, a ministar navješćuje da će imati tri dijela – aktivnosti prema tržištu, od oglašavanja nadalje, poticanje konkurentnosti turističkog sektora s prijedlogom parafiskalnog rasterećenja te poticaji i potpore poduzetništvu kroz povoljnije kreditiranje.
- Razgovarao sam i s predstavnikom njemačke vlade zaduženim za turizam i dogovorili smo da pokrenemo sklapanje međudržavnog sporazuma o suradnji u turizmu. Naglasak te suradnje bio bi na usklađivanju propisa u ovoj oblasti. Također, dogovorena je i konkretna inicijativa, a i njemačka pomoć da se uvedu dopunski, novi letovi između sjevernih dijelova Njemačke i Hrvatske, što bi pomoglo i boljem posjetu. U to ćemo uključiti nacionalne prijevoznike – Lufthansu i Croatia Airlines, ali i one niskotarifne, poput Germanwingsa i ostalih, rekao je ministar. Vjerojatno se nove linije neće uspostaviti već za ovoljetnu sezonu, ali Bajs napominje da ni sljedeća neće biti laka.
Inače, glavna vijest jučerašnjeg izdanja ITB-ovog biltena bila je najava da Azija spušta svoje cijene, u očajničkom pokušaju da okrene veliki pad bukinga putovanja. Prekjučer je pak Manny Fontenla-Novoa, izvršni direktor velikog touroperatora Thomasa Cooka, pozvao mediteranske hotelijere da odgovore na pad potražnje spuštanjem cijena. »Čudim se što neki hotelijeri na Mediteranu još ne žele shvatiti da je situacija ozbiljna«, kazao je on.
- Nama se čini da stanje bukinga još nije alarmantno, tako da za sada ne namjeravamo spuštati cijene, ali neće biti iznenađenje ako neki hotelijeri ubrzo u to krenu, možda čak i na ITB-u, rekao nam je jučer direktor prodaje porečke Plave lagune Darko Ivić.
Turistička burza u Berlinu završava sutra, a od danas je osim za poslovne posjetitelje otvorena i za široku publiku.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti