Golf bez smještajnih kapaciteta - priča o golfu u Zelenoj laguni

Lokalno
19.12.2008 00:00
D. Požarić
Turističko naselje Zelena Laguna
Turističko naselje Zelena Laguna
POREČ - U euforiji donošenja Zakona o golf igralištima, koji je raspirio sukob između zagovarača i oponenata, mahom zato što gradnja golf igrališta znači i gradnju smještajnih kapaciteta, Grad Poreč ulaže u dva golf projekta u kojima gradnja apartmana nije predviđena. Tomu je tako prvenstveno zato što su oba projekta smještena u turističkom naselju Zelena Laguna, koje raspolaže dovoljnim kapacitetima. Unatoč tome, pitanje je zašto javni novac trošiti na investiciju za koju bi trebalo biti dovoljno privatnih investitora.
Gradonačelnik Edi Štifanić odgovara da Grad samo pokreće priču svojim i novcem iz državnog proračuna, a projekt će potom prodati krajnjem investitoru.
U projekt golf vježbališta ulaže samo Grad. Prvi put je javno spomenut prilikom prvih izmjena ovogodišnjeg proračuna, u kojem je za njega rezervirano 700 tisuća kuna, a još toliko predlaže se proračunom za sljedeću godinu.
- Ideju uređenja golf vježbališta pokrenuo je proljetos Golf klub »Parentium«, čiji sam ja predsjednik, putem Zajednice sportova Poreča. Oni su nositelji posla, a idejno rješenje naručio je Istra golf dizajn od tvrtke Solid plus. Budući da na vježbalištu neće biti gradnje, čak ni nadstrešnica, osim idejnog rješenja ne trebamo drugu dokumentaciju, kaže Branko Curić, predsjednik GK »Parentium« i direktor Istra golf dizajna. Za detalje nas upućuje na Borisa Hrasta, tajnika porečke Zajednice sportova, također golfera.
Od Hrasta saznajemo da je za idejno rješenje i geodetsku izmjeru plaćeno 20 tisuća kuna. Vježbalište se gradi u Zelenoj Laguni, na terenu čiji je vlasnik porečka i pulska biskupija, koja je s Gradom Porečom potpisala ugovor o zakupu 99 tisuća četvornih metara svoga zemljišta na tri godine za simboličnu jednu kunu godišnje.
- Ugovoreni su i počeli zemljani radovi vrijedni 260 tisuća kuna, s priključenjem na vodovod i struju, a naručena je i oprema za 240 tisuća kuna, koja bi trebala stići za koji dan. Do kraja godine potrošit ćemo novac predviđen za ovu godinu, kako je bilo i planirano za prvu fazu radova. Sljedeće godine mogli bismo dograđivati vježbalište, a nadam se da bismo za dva milijuna kuna uspjeli napraviti teren kakav imaju u Zaprešiću, gdje u tome prednjače. S Plavom lagunom dogovorili smo priključivanje na njihovu elektromrežu, a oni će i održavati vježbalište, rekao nam je Hrast.
Osim u golf vježbalište, Grad ulaže i u golf igralište. Također u Zelenoj Laguni. S Ministarstvom turizma je početkom ovog mjeseca potpisao ugovor kojim dobiva pola milijuna kuna za »Projekt realizacije javnog golf igrališta Zelena Laguna«. Taj je novac Poreč dobio temeljem natječaja koji je bio otvoren gotovo čitavu ovu godinu, za bespovratnu novčanu podršku Ministarstva projektima koji se realiziraju u suradnji s lokalnom samoupravom, a cilj im je poboljšanje »javne infrastrukture u funkciji turizma«. Uvjet da Grad dobije tih maksimalnih pola milijuna kuna jest da se jednako toliko izdvoji iz gradskog proračuna, a još 200 tisuća daje županijski proračun, piše u službenoj informaciji iz gradske uprave.
Na pitanje gradonačelniku Štifaniću znači li to da Grad ove godine zapravo za dva golf projekta u proračunu osigurava 1,2 milijuna kuna dobili smo odgovor da je to načelno točno. »Gradnja vježbališta će biti plaćena kada bude dovršena, dakle sljedeće godine, kako je u proračunu i predviđeno. Oba projekta vodi tvrtka Istra golf dizajn pa će više detalja znati direktor Curić«, rekao nam je Štifanić.
Curić pak kaže da je Grad objavio natječaj za vođenje projekta gradnje golf igrališta i nada se da će ponuda Istra golf dizajna biti Gradu najprihvatljivija. A kad dokumenti budu spremni, po Štifanićevim riječima, projekt će pokušati prodati privatnom investitoru. Na pitanje zašto je Grad uopće ušao u tu investiciju, gradonačelnik je na jednoj sjednici Gradskog vijeća odgovorio da je Plava laguna zainteresirana za gradnju igrališta, ali treba pripremiti prostorne planove i dokumentaciju, a dok se ti dokumenti izrađuju, Grad daje podršku projektu golfa tako što će investirati u vježbalište. »I država i Županija i Grad zainteresirani su da se u Zelenoj Laguni konačno izgradi golf igralište. Kad bude spremna sva dokumentacija, ne bude li zainteresiranih investitora, dogovor je da će Grad, država i Županija zajedno financirati projekt, premda je Plava laguna načelno zainteresirana. Sada ulažemo u vježbalište, da bismo zainteresirali investitore i da priča konačno krene«, rekao nam je gradonačelnik. Usput rečeno, gradnja golf igrališta u Zelenoj Laguni procjenjuje se na 40-ak milijuna kuna.
- Gradnja golf igrališta uz naše najznačajnije turističke kapacitete prirodni je interes tvrtke, ali uvijek u suradnji s Gradom i Županijom, rekao nam je kratko direktor Plave lagune Neven Staver.
S. MATEJČIĆ
Golferi u Istri
Golf klub »Parentium« osnovan je 1996. godine pa probuđen 1999., a od prije godinu i pol na čelu mu je Branko Curić. Ima 15 članova, od kojih deset igraju u službenim ligama i članovi su Hrvatskog golf saveza. Treniraju u Taru i Motovunu. Curić kaže da je sve to još skromno, ali su aktivni.
U Istri je nekoliko golf klubova i vježbališta, saznajemo od Curića. Tarsko je vježbalište najstarije, ono motovunsko ima i šest rupa, lani je otvoreno umaško, postoji jedno u Guranu, a ove je godine otvoreno i pulsko. Rovinjci i Pazinci ove su godine osnovali svoje klubove, a u Istri je, kaže Curić, stotinjak igrača golfa. Dobro vježbalište stvara mogućnost otvaranja škole golfa, jer se igrati može tek nakon dobivene licence, a škola golfa preduvjet je populariziranju tog sporta u nas.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti