Godišnja skupština Kluba liječenih alkoholičara: priznanja upornim apstinentima

Lokalno
03.03.2009 00:00
D. Požarić
Dragica Šuran, Luka Krajnović, Mirko Gortan, Jolando Poropat i Jovica Đerganovski
Dragica Šuran, Luka Krajnović, Mirko Gortan, Jolando Poropat i Jovica Đerganovski
POREČ - Premda se sastaju u prostoriji od 16 kvadrata, a godišnje raspolažu s manje od 35 tisuća kuna, članovi porečkog Kluba liječenih alkoholičara, njihove obitelji i dvoje stručnih terapeuta svejedno bilježe zavidne pomake u dugoj borbi protiv alkoholizma. Na godišnjoj skupštini dodijeljena su priznanja apstinentima za jednu, dvije, tri, četiri, pet i 20 godina suzdržavanja od pijenja alkohola. Mnogi su došli u pratnji supruga, djece i unuka te potresno govorili o vlastitim iskustvima, usponima i padovima.
- Tolerancija društva prema pijenju je velika. Uz alkoholizam je često vezano nasilničko ponašanje u obitelji, a strahovi, neznanje i predrasude nerijetko otežavaju liječenje, rekao je, među ostalim, socijalni radnik Mirko Gortan, koji uz višu medicinsku sestru Dragicu Šuran vodi terapijske sastanke.
Sastanci se održavaju srijedom i četvrtkom između 16 i 18 sati, u prostorijama Centra za socijalnu skrb, u novoj zgradi Doma za starije i nemoćne. Pohađa ih 35 ljudi s poteškoćama s alkoholom, podijeljenih na takozvane mlađe i starije apstinente. Broj ukupno evidentiranih osoba s bolešću alkoholizma, koji su zbog raznih razloga prestali dolaziti na terapije, zabrinjavajućih je deset puta veći.
- Napor koji ulažete u sebe i svoje obitelji vrijedan je svakog priznanja. Vi ste bolji dio ovog društva, rekao je dr. Nino Basanić. Pozvao je apstinente da stečena znanja i vještine upotrijebe u suzbijanju alkoholizma u zajednici.
Na skupštini su govorili i predstavnici klubova iz Pule, Labina, Pazina, Rovinja, Umaga, Delnica i Opatije, predstavnik Zajednice 11 klubova liječenih alkoholičara Primorsko-goranske županije te posebni gosti iz kluba pokraj talijanskih Udina, s kojima je predsjednik porečkog Kluba Jolando Poropat izmijenio darove.
Potporu i čestitke apstinentima uputili su dogradonačelnica Nadia Štifanić-Dobrilović, Vesna Kordić iz resornog gradskog odjela, župnik Petar Pahović, načelnik Vižinade Dario Baldaš te Nataša Basanić Ćuš, koordinatorica Zdravog grada.
Klub je osnovan prije 35 godina zalaganjem danas umirovljenog liječnika Ivana Jovanovića i njegovih suradnika, i jedan je od najstarijih u Istri.
M. DODIĆ
Kako u Klub?
Klubu liječenih alkoholičara može se pristupiti samostalnom odlukom, na preporuku liječnika ili nakon psihijatrijskog liječenja od alkoholizma, zbog produljenja terapije i podrške pri povratku u zajednicu.
U posljednje vrijeme mjeru obaveznog liječenja od alkoholizma pri Klubu izriču i prekršajni sudovi, uglavnom zbog nasilnog ponašanja u obitelji, kaže socijalni radnik Mirko Gortan.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti