'Glas Istre' zabranio pisanje o Istarskoj pivovari?

Istra
11.04.2013 09:27
D. Požarić
1
1
1
Uredništvo regionalnog dnevnika “Glas Istre”, na čelu s glavnim urednikom Rankom Borovečkim, nedavno je stopiralo objavu teksta o tome kako je Istarska pivovara ostala dužna 220.000 kuna nagrađivanom zagrebačkom dizajnerskom paru Krešimiru Đuriću i Ivoni Đogić-Đurić za izradu novog vizualnog identiteta i etikete piva “Favorit”, piše tjednik Novosti.
Nekadašnja Buzetska, a današnja Istarska pivovara već godinu i pol dana koristi dizajn tih autora i reklamira se logotipom koji su joj oni izradili, a ono što je dizajnere potaknulo na istupanje u medijima bila je činjenica da je njihov dužnik, koji im se cijelo vrijeme pravdao nedostatkom sredstava, početkom ove godine sklopio sponzorski ugovor s Hrvatskim rukometnim savezom.
Tekst o financijskim problemima u kojima su se dizajneri našli zbog nemogućnosti naplate ovog računa sadržavao je i izjave direktora Istarske pivovare, pa i glavnog tajnika Rukometnog saveza, a iako je već bio redigiran i opremljen naslovom, njegova je objava u “Glasu Istre”, čiji je vlasnik lokalni poduzetnik Albert Faggian, stopirana s neobičnim obrazloženjima, od kojih je jedno bilo da novine nisu tu kako bi utjerivale nečije dugove.
Dug Istarske pivovare inače je jedino nenaplaćeno potraživanje spomenutog dizajnerskog para, čija je tvrtka Crtaona studio zbog zavlačenja pivovare i sama zapala u dug prema Poreznoj upravi, naime za PDV koji prema zakonu mora platiti iako joj ispostavljeni računi nisu podmireni, kao i za porez na dobit koju zapravo nije ostvarila.
Krešimir Đurić i Ivona Đogić-Đurić požalili su se novinarima da im je Porezna uprava pokrenula ovrhu nad imovinom i da s dvoje male djece strahuju kako će im biti zaplijenjeni automobil i kompjuteri, koji su im jedino sredstvo za rad. Ispričali su i kako su nakon inicijalnog napravili i čitav niz drugih poslova za Istarsku pivovaru, nasjevši lažnim obećanjima da će im dug biti plaćen. Nakon što su vidjeli da Istarska pivovara ima novca čak za sponzoriranje rukometne reprezentacije, o svojem su slučaju obavijestili i Hrvatski rukometni savez, no tamo nitko nije smatrao potrebnim da im išta odgovori. Glavni tajnik Saveza Damir Poljak naljutio se na novinare kada su ga pitali za iznos sponzorskog ugovora.
Direktor Istarske pivovare Davor Doko nije negirao da dug dizajnerima postoji, već je novinarima izjavio da će ga platiti kada bude u mogućnosti, pravdajući se gospodarskom situacijom i činjenicom da trenutačno nije – sezona prodaje piva. Tekst je, dakle, bio o tome kako je Istarska pivovara dovela do bankrota obitelj koja im je dizajnirala glavni proizvod, dok istovremeno za sponzorstva ima novca na bacanje.
N. Bajto
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti