Franko Katunar: Za izbore se spremam kao za utakmicu

Lokalno
02.04.2009 00:00
D. Požarić
Franko Katunar
Franko Katunar
TAR - Franko Katunar, obrtnik i sportski radnik s tri desetljeća staža, koliko ih ima i u politici, najavio je svoju kandidaturu za načelnika Općine Tar-Vabriga na nedavnoj sjednici nezavisne liste Maslina-L'ulivo koju je na izborima prije dvije godine nosio Enio Kodnik. »Članovi liste nemaju ništa protiv, stat će iza mene«, rekao je Katunar, jedan od osnivača Masline, nakon što je napustio redove SDP-a.
- Želim biti načelnik svih građana Tara i Vabrige, a neposredan izbor čovjeka s imenom i prezimenom već je dobra pretpostavka za to. Osim toga, iza mene ne stoji neka politička opcija, nego lista građana koji su voljni raditi za dobrobit svoje mlade općine i koji su na prvim izborima imali drugi rezultat. Dobili smo 198 glasova, tek nešto manje od IDS-a, i imamo dva vijećnika. Želim sada iskoristiti priliku, testirati sugrađane koji me hrabre, vidjeti misle li stvarno da bih mogao dobro voditi općinu. Pripremam se za izbore kao za utakmicu. Odvojio sam svoj novac za skromnu kampanju, imam i tri sponzora, a najvažnije od svega mi je okupiti tim stručnjaka koji će htjeti raditi sa mnom na dobrobit svih. Ako pobijedim, bit ću spreman postaviti dugoročnije temelje razvoja, a ako ne dobijem podršku većine, sportski ću pobjedniku stisnuti ruku, kaže Katunar.
Budući da je općina statutarno dvojezična, trenutno je fokusiran na izbor zamjenika načelnika iz redova talijanske nacionalne zajednice, a kaže da su mu prve na listi dvije žene s kojima mora razgovarati. Očekuje i tražit će podršku i drugih stranaka i lista koje neće istaknuti svoje kandidate jer mu, kaže, stranačka pripadnost nije važna kada je riječ o vođenju općine.
- Svaki početak je težak pa je tako i s našom općinom. Treba nam vremena za učenje tolerancije, demokratičnosti i uvažavanja drugačijeg mišljenja. To je jako važno i zato svoj tim kanim složiti od isključivo stručnih ljudi koji žive među nama, bez obzira na to kojoj političkoj opciji pripadaju dok god se u sučeljavanju mišljenja može doći do kvalitetne odluke za opće dobro. Taj tim bi trebao pripremiti i viziju razvoja općine koju nemamo, a važno je znati kojim putem idemo i što nam je cilj. Zamišljam to kao utakmicu u kojoj sam trener tima koji ide na pobjedu, kaže Katunar.
Za početak, nakon podrške liste, za kandidaturu mu treba i 100 potpisa građana, koliko i kandidatu/kandidatkinji za zamjenika/zamjenicu. Katunar je za sada prvi javni pretendent za mjesto načelnika. Druge stranke još nisu dale podršku nikome, premda je javna tajna da će aktualni načelnik Nivio Stojnić vjerojatno dobiti podršku IDS-a, koji je na vlasti u koaliciji sa SDP-om i dvije nezavisne liste (Maslinom i Novim valom).
S. MATEJČIĆ
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti