Flego: Zajedništvom osigurani pomoćnici u nastavi za integraciju učenika u Istri

Istra
16.09.2015 11:01
D. Požarić
1
1
Za istarske učenike i ove su školske godine osigurana sredstva za pomoćnike u nastavi zahvaljujući projektu MOZAIK – pomoćnici u nastavi za integraciju učenika u Istri, kojeg je na konferenciji za novinare ovih dana predstavio župan Valter Flego.
-Projekt MOZAIK je u potpunosti uspio, ocijenio je župan ujedno zahvalivši svima koji su pomogli u njegovoj realizaciji i praćenju.
-Izuzetno mi je drago što i ovu, novu, školsku godinu dočekujemo na najbolji mogući način - znajući da smo za 169 naših učenika uspjeli osigurati 137 pomoćnika u nastavi“, rekao je Flego dodajući kako su Županija kao nositelj projekta i istarski gradovi osigurali 2,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava od Europskog socijalnog fonda, što je ujedno bio i maksimalan mogući iznos. Preostalih 2.445 milijuna kn osigurat će se iz županijskog i gradskih proračuna.
Pulski gradonačelnik Boris Miletić istaknuo je kako prošle godine država nije osigurala potrebna sredstva i veći dio tereta pao je na jedinice lokalne samouprave.
-Ove godine smo pripremljeniji, čime je porasla doza sigurnosti kako za roditelje djece s poteškoćama u razvoju, tako i za školske ustanove. Moramo biti svjesni da se u našim predškolskim ustanovama već neko vrijeme evidentiraju djeca koja će imati takve potrebe, a sve to činimo s ciljem kako bi kao budući učenici mogli lakše savladati školsko gradivo i integrirati se u svoju zajednicu, rekao je gradonačelnik Miletić.
Prisutnima se obratio i pazinski gradonačelnik izjavivši kako je ovo druga godina za redom da se na području Grada Pazina izdvajaju sredstva za pomoćnike u nastavi. „Suradnjom na MOZAIK-u svi zajedno šaljemo građanima lijepu sliku i poruku da zajedno možemo premostiti sve izazove. Posebno mi je drago što se ovoga puta radi o projektu kojim ćemo osigurati dodatnu kvalitetu života u Istri“, dodao je gradonačelnik Krulčić.
Labinski gradonačelnik Demetlika također je iskazao svoje zadovoljstvo realizacijom projekta te zahvalio Županiji i ostalim gradovima na odličnoj suradnji. Projekt pokazuje, kazao je gradonačelnik Demetlika, da Istra vodi jasnu politiku socijalne osjetljivosti i pomaže u lakšoj i aktivnoj integraciji djece s poteškoćama u razvoju.
Konferenciji za novinare prisustvovali su i gradonačelnici Buzeta, Vodnjana i Novigrada, zamjenici gradonačelnika Umaga i Rovinja te pročelnica za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Smoljan.
O projektu
Projekt MOZAIK - PoMOćnici u nastavi ZA Integraciju učeniKa u Istri odobren je za financiranje u okviru poziva za dostavu projektnih prijedloga Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta pod nazivom „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama“. Pomoćnici u nastavi i stručno komunikacijski posrednici za učenike s teškoćama u razvoju u redovnim i posebnim osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama u Istarskoj županiji omogućuju im potpunu integraciju te stvaraju preduvjete za njihovo buduće djelovanje u društvu i osposobljenost za život i rad.
Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je u Zagrebu 3. rujna 2015. godine. Prijavitelj projekta je Istarska županija u suradnji sa partnerima: 6 istarskih gradova (Pula, Rovinj, Poreč, Labin, Pazin i Umag) i 48 osnovnoškolskih i srednjoškolskih odgojno-obrazovnih ustanova u Istri.
Projekt se provodi 12 mjeseci, od 25. kolovoza 2015. do 24. kolovoza 2016. godine. Ukupan proračun projekta je 4.945.458,80 HRK pri čemu je iz sredstava Europskog socijalnog fonda dodijeljen maksimalno dopušten iznos bespovratnih sredstava od 2.500.000,00 HRK. Iznos od 2.445.458,80 HRK sufinanciraju Istarska županija i 6 gradova u dogovorenim omjerima sukladno obimu angažmana pomoćnika u nastavi/stručno komunikacijskih posrednika u ustanovama kojima su oni osnivači.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti